Tanévnyitó a nagyváradi Szent László-líceumban

0
1376
"Higgyetek saját magatokban, hogy értékesek vagytok..." Fotók: Nagyváradi Egyházmegye Facebook-oldala

Közel nyolcszáz gyermek kezdte meg hétfőn délelőtt a 2021–2022-es tanévet a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. A Veni Sancte szentmisét Böcskei László megyés püspök mutatta be a székesegyház előtti téren, majd Konrád Katalin igazgató köszöntötte a megjelenteket.

A liturgia végén Böcskei László megyés püspök felidézte, hogy szeptember 5. és 12. között szép ünnepségsorozat zajlott Budapesten, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Az egyik legmeghatóbb és nagyon mély üzenetet hordozó pillanat az volt, amikor a kongresszus első napján több mint ezer gyermek állt az oltár előtt, és járult szentáldozáshoz. Sok-sok diák kezdte meg ugyanis ott az új tanévet Magyarországon. Jó volt látni, hogy a rengeteg gyermek és fiatal együtt tudott lenni, örvendezni, imádkozni, kapta és kérte Isten áldását arra a munkára, amit mindenki a maga tehetsége szerint fog kibontakoztatni.

Egy másik ilyen alkalom a pénteki Forráspont-est volt, amikor több mint 15 ezer fiatal együtt örvendezett az Ákos-koncerten, majd utána, mintha csoda történt volna, elcsendesedett az oltáriszentség előtt a sportarénában, és csak az Úrra figyelt. Az a nagy tömeg csendben volt, mert érezte, hogy valaki jelen van, értük van ott. Ez a valaki pedig nem más, mint Jézus Krisztus.

A főpásztor felidézte a Veni Sancte szentmise elején elhangzott evangéliumi részt, amely arról a századosról szólt, aki nehéz helyzetbe került. Érezte, hogy valahonnan segítségre van szüksége, és ezért Jézushoz fordult. „Mi is most érezzük, hogy kell még valami ahhoz, hogy jó iskolai évünk legyen: a szülőknek a gondoskodása, a pedagógusoknak az átölelő szeretete, olykor szigora, figyelme, odafigyelése. Kell egymástól a barátság, a kedvesség, hogy érzékenyen tudjunk egymás gondjaiban osztozni, és kell még a fentről jövő segítség is, amelyet csak Istentől kapunk. Ez a tanévnyitó mise azt jelzi: el merünk indulni feléje, ahogyan azt a százados is tette. Azt kívánom, hogy ti is élő hittel lépjetek tovább. Higgyetek saját magatokban, hogy értékesek vagytok, ügyesek és szépek, hogy a jó Isten sok mindennel megáldott titeket, hiszen mindenki egy egyedi, különleges alkotás. És higgyetek szüleitekben és nevelőitekben, higgyetek abban, hogy Isten felettünk van, és mellénk rendeli a megfelelő embereket, hogy biztonságosan haladjatok a növekedés útján” – fogalmazott az egyházmegye elöljárója.

Konrád Katalin igazgató arról beszélt, hogy minden életkorban nyitottnak kell lennünk arra, hogy meghallhassuk, Isten mit szeretne nekünk mondani. Ő is felelevenítette a NEK-et, amelyre a hétvégén elzarándokolt a tanári kar, és felajánlotta az utat az iskoláért, a diákokért, a szülőkért, az itthon maradókért. Sok áldásnak és kegyelemnek lehettek részesei, hála Istennek. Rengeteg nagyszerű, felemelő és önzetlen pillanatot élhettek át. A pápai szentmisén feltöltötték készleteiket szeretettel, odafigyeléssel, a tanévben pedig gyarapítani akarják a tanulók tudását – hangsúlyozta az igazgatónő. Az ünnepségen szavalattal közreműködött egy diáklány, Gyarmati Noémi.

Forrás: Nagyváradi Egyházmegye/erdon.ro