Háromszékiek a NEK-en

0
3937
Fotó: Jánó Árpád

Nehéz leírni, milyen érzés volt számunkra megélni a Ferenc pápa által bemutatott szentmisét, imádkozni magunkért, szeretteinkért, az otthon maradtakért. Az ott kapott lelki feltöltődés sokáig fogja kísérni életünket.

Csaba testvér és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus küldöttsége 2020. január 31-én látogatott Kovásznára, hogy a NEK-et népszerűsítse. A szentmise végén tudatták a jelenlevőkkel a kongresszus programját, majd egy hangüzenetben Erdő Péter bíboros szólt a kovásznaiakhoz: „Szeretettel köszöntöm a kovásznai híveket és örülök annak, hogy együtt készülhetünk az eucharisztikus kongresszusra. A jelmondat, amit a szentatya jóváhagyott, így hangzik: Minden forrásom belőled fakad.” Akkor Péter Arthur plébános megígérte, hogy, bár nem tudja hány fővel, de ott leszünk a kongresszuson.

Az esemény után elkezdtük a szervezői munkát, hívtuk és bátorítottuk a kovásznaiakat, és nem csak őket, hogy jöjjenek, vegyünk közösen részt a kongresszuson. Majd jött a világjárvány, halasztódott az esemény, sajnos haláleset is történt, mások visszaléptek, de egy csoport kitartott és tovább készült, hogy az idén közösen ünnepelhessen Budapesten. Így érkeztünk el lassan augusztusig, a komoly készülődésig. Majd meghívást kaptunk Csaba testvér és a Misszió Tours által szervezett különvonatra, és 45 fővel mi is elindulhattunk szeptember 10-én Budapestre, a kongresszusra. Egy héttel az indulás előtt Budai László, a Misszió Tours igazgatója személyesen elhozta nekünk a vonatjegyeket és minden tudnivalót, amely szükséges volt, hogy zökkenőmentesen tudjunk elindulni a várt eseményre.

Fotók: Péter Arthur

Pénteken este Sepsiszentgyörgyön ültünk fel a vonatra, ahol már várt minket Budai László és a Misszió Tours csapata, akik végig az úton, oda-vissza segítették az utasok kényelmét, és eligazítottak, ha erre volt szükség. Debrecenben Csaba testvér is csatlakozott az utasokhoz, személyesen járta végig a hétszáz utast szállító vonatot, hogy meggyőződjön, mindenki jól utazik. Küldöttség várt minket érkezésünkkor a pályaudvaron, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntötte az érkezőket. Közös üdvözlés és ének után autóbuszokkal szállítottak minket a szálláshelyekre, mi, háromszékiek a Márton Áron Szakkollégiumban kaptunk szállást, illetve a magyar honvédség finom ebéddel várt, majd a Rákóczi Szövetségtől kapott pólóban és kalapban indultunk a Kossuth téri szentmisére és az azt követő gyertyás körmenetre.

Fotók: Jánó Árpád

Nem tudunk eléggé hálásak lenni a kegyelemért, amelyet azon a napon kaptunk: a szentmise és a több kilométeres szentségi körmenet kitörölhetetlen nyomokat hagyott mindannyiunk lelkében. Másnap korán keltünk és elindultunk az ünnepi zárómisére, hogy láthassuk Ferenc pápát. Csaba testvér irányításával, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és Rákóczi Szövetség zarándokaival elindultunk a Hősök terére, a szentmise helyszínére. Mi, akik Háromszékről érkeztünk, nagyon szerencséseknek mondhatjuk magunkat, hiszen a pápamobil szinte előttünk haladt el. Nehéz leírni, milyen érzés volt számunkra megélni a Ferenc pápa által bemutatott szentmisét, imádkozni magunkért, szeretteinkért, az itthon maradtakért. Az ott kapott lelki feltöltődés sokáig fogja kísérni életünket.

Fotók: Jánó Árpád

Vasárnap délután, Csaba testvér és a Misszió Tours munkatársainak búcsúztatása után elindultunk haza, hosszasan beszélgetve az átélt eseményekről. Otthon, a kovásznai templom előtt közösen imádkoztunk, hálát adva a Mindenható Istennek, hogy együtt lehettünk közösen a kongresszuson, majd Péter Arthur plébános megáldotta zarándokcsoportunkat, és így tértünk haza.

Jánó Árpád kovásznai akolitus, csoportvezető