Veni Sancte a nagykárolyi Kalazanci-líceumban

0
1814
Az útra kelő embert mindig vonzza valami. Fotó: képernyőkép az ünnepséget közvetítő videóból

Tanévnyitó Veni Sancte szentmisére gyűlt össze szeptember 13-án a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum diák- és tanárközössége, kérve a Szentlélek segítségét a közös munkára, a közös és egyéni tervekre, elhatározásokra. A Kalazanci Szent József-templomban bemutatott ünnepi szentmisét Turtureanu Róbert iskolai spirituális celebrálta.

Az ünnepi alkalmon közel 430 diák és 32 pedagógus, illetve a legkisebbek, az előkészítő osztályos diákok szülei vettek részt. A szentbeszédben a lelkivezető hangsúlyozta a tudatos kezdés fontosságát. Tanévet kezdeni azt jelenti, fogalmazott a spirituális, hogy ünnepélyesen nekilátunk a közös munkának, a tudás átadásának, amit be kell építeni életünk alapjaiba.

Az iskola a diákoknak őrzi titkát és várja őket, hogy nap mint nap lássák csodáját. „Tanuljatok, fejlődjetek emberré, jó emberré, hiteles kereszténnyé, hogy mindig megmaradjon az út lélektől lélekig, hogy majd legyen nektek is kinek megtanítani a hit és tudás titkait. Ha ugyanis így éltek, akkor a lánc, mi összeköt, nem hullhat szét” – mondta Turtureanu Róbert.

Az iskola elsősorban a tudás melegágya, de a nevelés is hasonlóan fontos, ezért az iskolának az emberi jellem formálásának is a műhelyévé kell válnia. Aki már több éve jár a Kalazanci Szent József-líceumba, az tudja, hogy mit jelent mindez: emberfeletti munkát, amit Isten segítsége nélkül nem végezhetünk el – mondta a szónok.

A szentmisét követően Kocsis Aliz igazgató köszöntötte a szülőket, tanárokat és diákokat. „Minden út, még a leghosszabb is az első lépés megtételével kezdődik, de mindegyiket meg kell tenni ahhoz, hogy célhoz is érjünk”– mondta az iskola igazgatója, hozzátéve, hogy szólhatna ez a gondolat az évnyitó mottójaként is, hiszen minden tanévkezdés egy új, közös út kezdete is, jelen esetben egy 34 héten át tartó közös utazásé.

Az útra kelő embert mindig vonzza valami, hangsúlyozta Kocsis Aliz. Amikor megvan az utazás célállomása, készülünk az útra, a becsomagolás, felszerelkezés mellett egy kíváncsisággal, várakozással teli idő is megelőzi az utazást. „De bármennyire is elkészítünk mindent, ami a célba érést biztosítja, ez mégsem elég. Úton lenni, elindulni folyamatos figyelmet, éberséget kíván, mindig kihívásokkal teli állapot, bizonytalan, előre nem látható helyzetekkel találkozhatunk, amelyek olykor nehezítik a haladást, bizonytalanná teszik a célba érkezest. Biztató azonban az a tudat, hogy az úton sosem vagyunk egyedül, vannak társaink és sokakkal kerülhetünk kapcsolatba, akik mellénk szegődnek, kölcsönösen segíthetjük egymás haladását” – emlékeztetett az igazgató.

Így tekintsenek az előttük álló tanévre is, bátorította a diákokat Kocsis Aliz igazgató, és bizalommal forduljanak társaikhoz, tanáraikhoz, akik végigkísérik őket ezen ez úton. „Az utóbbi két tanévből nagyon sokat tanulhattunk, megtanultunk szembenézni a bizonytalansággal, hogy az iskolai munka folyamatos újratervezést igényel, hogy semmit se vegyünk magától értetődőnek, hogy mindenért hálásabbak legyünk. De ahogy egyik diáktársatok írta: bármilyen nehéz is volt, nehézségteli is volt, lehetőséget adott a fejlődésre” – fogalmazott beszédében.

Az igazgató kifejezte köszönetét a szülők irányába, akik rájuk bízták a gyermekeiket és bizalommal voltak az iskola és az általa képviselt értékek iránt. A beszédében használt út metaforáját kiegészítette azzal, hogy ezen az úton nem egyedül haladunk, „bármi történik is, az a jó Isten szerető, gondviselő tekintete előtt zajlik.”

Az évnyitó ünnepség visszanézhető az alábbi videón: