Szem a láncban

0
1905
Ferenc pápa: „...minden egyes láncszem fontos”. Fotó: Pixabay

Kisgyerekként mindössze kétszer jártam a magyar fővárosban, Budapesten. Mivel egész kicsi voltam, nem sok emlékem van az utazásról, de az egyik feledhetetlen kép bevésődött az emlékezetembe: vendéglátónk Dunára néző lakásából rá lehetett látni a Lánchídra. Az esti meg- és kivilágítás még jobban kiemelte környezetéből Széchenyi lánchídját, elbűvölt és magával ragadott a látvány.

Ferenc pápa szeptember 12-én Budapesten a Szépművészeti Múzeumban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselővel és Magyarország zsidó közösségeivel tartott találkozón a Lánchíd képét idézte fel a jelenlévőknek: „a Lánchíd képét, amely összeköti ennek a városnak a két részét. Nem olvasztja őket eggyé, de összekapcsolja őket. Ilyeneknek kell lenniük a kapcsolatoknak miközöttünk.” Hányszor megtörtént a történelem során, hogy valaki be akarta kebelezni a másikat, ami romboló, de sokszor előfordult az is, hogy a befogadás helyett kirekesztettek másokat, mondta a pápa.

Jól ismerjük ezt. Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versében írja: „hol zsarnokság van, / mindenki szem a láncban”. Versében a mindenkori zsarnokság emberellenességét mutatja be a költő, az idézett részlet pedig több, a diktatúra emberi életeket behálózó, az elnyomás természetéről szóló könyv címét is adta (pl. Cs. Gyimesi Éva: Szem a láncban; Papp István: Szemek a láncban). Ferenc pápa beszédével a „mindenki szem a láncban” nyomasztó értelmezését egy teljesen új, pozitív tartalommal tölti fel. A pápa az antiszemitizmus veszélyére utalva hangsúlyozza, hogy építenünk kell a testvériséget, hogy a gyűlölet hullámai ne söpörhessék el többé a jó viszonyt az emberek között.

„A Lánchíd ebben is tanítást ad nekünk: hatalmas láncok tartják, amelyeket láncszemek alkotnak. Mi vagyunk ezek a láncszemek, és minden egyes láncszem fontos.” Egynek lenni a láncszemek közül tehát nem terhet, hanem küldetést jelent, nem megkötöttséget és leláncoltságot, hanem feladatot: részesei lenni annak a hídnak, ami két partot köt össze egymással. „A szövetség Istene azt kéri tőlünk, hogy ne éljünk többé elszigeteltségben és a részérdekeknek megfelelően. Nem akar olyan szövetséget, amely mások kárára volna, hanem olyan embereket és olyan közösségeket szeretne, amelyek az egység hídjai mindenki felé” – mondta Ferenc pápa a különböző felekezetek és egyházak képviselőinek.

A lánc szemeiként az a küldetésünk, hogy példát adjunk, a nyitottság és a béke üzenetét kell tolmácsolnunk, így egy más jövőt építhetünk, amelyben Isten fényét sugározzuk a gyűlölet sötét éjszakájában.

Megjelenik a Vasárnap 2021/38-as számában.