Keressük, ami jó, hasznos és szükséges… Tanévnyitó Szatmárnémetiben

0
1836
Fotók: frissújság.ro és szatmár.ro

Ünnepélyes szentmise keretében került sor a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban a 2021/22-es tanév megnyitójára. Tulajdonképpen három helyszínen, és három ünnepség keretében nyitották meg a tanévet. Reggel 9 órától az óvodások, 11 órától a 0-12 osztályosok, 13 órától pedig a szakoktatás diákjai indultak útnak az új tanévben. A központi ünnepség a nemrég felújított szatmárnémeti székesegyházban zajlott, ahol ünnepélyes szentmise keretében Pakot Géza SJ, spirituális szólt a szép számú közösséghez, majd a meghívott vendégek beszédei zárták az ünnepséget. A zenei szolgálatot Hadházi Éva zenetanárnő vezetésével az iskolai zenekar és kórus látta el. 

Az iskola lelkivezetője, spirituálisa szentbeszédében kitért arra, hogy a fiatalok céltudatosan építsék fel életüket, amihez arra van szükség, hogy mindaz, amire törekednek, ne csupán jó, hanem hasznos, de leginkább szükséges legyen mindenki számára. Ez a jellemzője a „másokért élő embernek”, amely mottó szerint szeretnék ebben az iskolában a nevelők a fiatalokat felnevelni, mondta. A jezsuita nevelés nagy törekvése, hogy a „magis” szellemében, ami többet, jobbat, értékesebbet jelentő fokozószó, mindenki kihozza magából azt, amire képes. 

A szentmisét követően először Csapó-Ilyés Panna köszöntötte verssel az ünneplő közösséget, majd Ádámkó István-Csaba iskolaigazgató beszéde következett. Az igazgató beszédében először abbeli reményét fejezte ki, hogy a tanév során fizikai jelenléttel folytatható a tanítás. Felidézte a nemrégiben lezárult Eucharisztikus Kongresszust, amely arra hív, hogy az eucharisztikus közösség iskolája legyünk. Pataki Csaba megyei tanácselnök nagyra értékelte, hogy a szülők magyar tannyelvű iskolába íratják a gyerekeiket, és így biztos talajt adnak a lábuk alá. Szejke Ottilia főtanfelügyelő-helyettes biztató szavakkal fordult a kollégákhoz és a gyerekekhez, és a magyar tannyelvű iskolák országos tanévnyitójának alapgondolatát hozta el, amely a Zsoltárok könyvéből vett idézet: „Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!” 

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum teljes diáklétszáma 823 fő, ebből 167 óvodás és 656 diák. Ezen kívül ide sorolható az intézményhez tartozó Szent Alajos konviktus, ahol 100 diák lakik iskolaidő alatt a város több intézményéből. A tantestülete létszáma 73 fő (42 címzetes), a teljes munkaközösség pedig 103 főt számlál. Az iskola vezetősége készült az új tanévre, és kisebb javítások illetve eszközbeszerzések történtek az oktatás minőségének javítása érdekében.

P. Pakot Géza SJ spirituális