Útkeresés a Nézőpont – Keresztény Nyári Szabadegyetemen

0
1744
Keresem az utam. Fotók: Nézőpont – Keresztény Nyári Szabadegyetem Facebook-oldala

A párkapcsolati és a pályaválasztási útkeresésben kívánt támpontokat adni a részt vevő fiatalok számára az idén immár harmadik alkalommal megszervezett Nézőpont – Keresztény Nyári Szabadegyetem. Több mint száz 20 és 35 év közötti fiatal vett részt a Zeteváralján található Nap Parkban augusztus 27. és 31. között megtartott programon, amit a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) fiatal önkéntesekből álló csapata szervez meg évről évre.

Minden évben olyan témát, olyan előadásokat igyekeznek felvonultatni a nyári szabadegyetemen, ami a tábor célközönségének a korosztályát érdekelheti, ami nekik szól, így lett az idei Nézőpont mottója az, hogy „Keresem az utat”, számolt be portálunknak a tematikaválasztás szempontjairól Pál Zsuzsa, a tábor főszervezője. A szervezők témaválasztását az az általános tapasztalat indokolja, hogy a 20 és 35 év közötti korosztályból sokan keresik az útjukat, miközben igyekeznek olyan pályát kialakítani a maguk számára, ami valóban megfelel nekik, ami őket tükrözi. Ennek érdekében az útkeresés témáját két részre bontották: párkapcsolat és pályaválasztás. A szervezők olyan előadókat hívtak meg, akik a résztvevők környezetében élnek és saját tapasztalataikból kiindulva kézzelfogható, általuk is megélt tudást osztanak meg, miközben az életpéldájuk is inspiráló.

A párkapcsolat témában a szexualitás és intimitás kérdését járták körbe idén, Mészáros Andrea szexuálpszichológus több előadást is tartott a kérdéskör kapcsán. „A témákat úgy osztottuk el, hogy naponta volt egy párkapcsolattal és egy pályaválasztással kapcsolatos előadás, illetve minden nap megkerestük a két téma közös pontjait is” – mondta Pál Zsuzsa. A témák közül idézünk a teljesség igénye nélkül: önismeret a pályaválasztás szempontjából (Csáki Rozália); önismeret a párkapcsolatban; pályaválasztási krízis és pályamódosítás (Gagyi Katinka); megélhetés és társadalmi elvárások (Vas Réka); párkapcsolat és társadalmi elvárások (Sánta Edit); párkapcsolati buktatók (Borota Gábor) …

Az előadásokat műhelymunkák egészítették ki, a párhuzamosan zajló programok miatt a résztvevőknek lehetőségük volt eldönteni, hogy mely előadásokba és programokba kapcsolódnak be. A szabadegyetem intenzív önismereti műhely, ahol szakemberek közreműködésével segítenek a fiataloknak, hogy más szemszögből tudják megvizsgálni saját élethelyzetüket, belső világukat. A fő előadások mellett kikapcsolódást nyújtó programokon is részt vehettek a fiatalok, így lehetőségük volt extrém sportokat kipróbálni, egyebek mellett a divatról hallgathattak előadást, és az esti programok (kvíz est, tánc, tábortűz…) is tartalmas kikapcsolódási lehetőséget ígértek.

A tábor lelki és szellemi oldala kéz a kézben járt, egymást kiegészítették. András Csaba jezsuita szervező volt a tábor lelki oldalának a megálmodója, Gál Annával együtt feleltek a lelki programokért. „Gyönyörűen lett kiépítve a lelki oldal is” – magyarázta Pál Zsuzsa főszervező, majd példát is említett, hogy a programok hogyan egészítették ki egymást: „a nyitó napon Borota Gábor pszichológus tartott előadást a döntésről, s ugyanez megjelent a lelki oldalnál is, ahol Jakabos Barnabás jezsuita beszélt ugyanerről.”

Bár a tábor ideje alatt esős, hideg idő volt, ez nem szegte kedvét a résztvevőknek, akik igyekeztek kihasználni a szervezők által biztosított tartalmas és színes program nyújtotta lehetőségeket.