Szent István öröksége: kiállítás Budapesten

0
2278

A budapesti Szent István-bazilika altemplomában Szent István öröksége a Kárpát-medencében címmel összművészeti tárlatot nyitnak meg ma, szeptember 7-én este 7 órakor a NEK keretében.

A meghívásos pályázaton szerte a Kárpát-medencéből és Magyarországról a legkiemelkedőbb keresztény magyar alkotóművészek közül 52 alkotót hívtak meg a szervezők, akik mintegy kétszáz alkotást állítanak ki . Az ily módon a mai magyar alkotókat összefogó összművészeti tárlat a kortárs magyar művészeti alkotások révén bemutatja több mint 1000 éves keresztény kulturális értékeinket és örökségünket. A kiállítás világi fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök. A kiállítás kurátora az erdélyi (korondi) származású Józsa Judit keramikus és művészettörténész, aki nagy lelkesedéssel és hozzáértéssel szervezte meg a kiállítást.

A tárlaton erdélyi, szatmári művészeink is szerepelnek: Ádám Gyula, Balázs József, Balogh Edit, Bocskay Vince, Deák Barna, Deák M. Ria, Fazakas Tibor, Hervay Katalin, id. és ifj. Józsa János, Kuti Dénes, Kuti Botond, Molnos Zoltán, Nagy Péter, Sajgó Ilona, Sánta Csaba, Sipos László, Vargha Mihály, Véső Ágoston, Vinczeffy László, Xantus Géza.

A nemrég Kolozsváron megnyílt Ars Sacra vallásos ihletésű kiállításon is jelen levő alkotók közül három festményt (Ferenc pápa galambbal, Márton Áron püspök bibliával és egy Mindszenty József bíborost ábrázoló portré) állít ki Budapesten is Valovits László festőművész, Sabău-Trifu Cristina egyházművész pedig négy miseruhát, amelyek a szatmári székesegyház kollekciójából, Schönberger püspök miseruháiból valók: évközi, nagyböjti, húsvéti és pünkösdi ruhák. Mint használatban levő egyedi miseruhák ezek jelenítik meg ezt a típusú liturgikus művészetet a kiállításon.

A tárlat szeptember 12-ig 10-18 óra között ingyenesen látogatható.

MEGOSZTÁS