Bemutatták a nagyváradi püspöki palota felújított alagsorának új rendeltetését

0
1674
Élettel szeretnék megtölteni az alagsort. Fotók: Nagyváradi Egyházmegye

Sajtótájékoztató keretében mutatták be szeptember 1-jén, szerdán a nagyváradi püspöki palota felújított alagsorának új rendeltetését, amely a püspökség és a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) közötti, jövőbe mutató partnerség eredményeként valósult meg.

A sajtó képviselőinek Böcskei László megyés püspök elmondta, hogy a püspöki palotában 2017 decemberében kezdődtek el a munkálatok, amelyek most gyors léptekkel a befejezéshez közelednek. Mivel műemléképületről van szó, a felújítási munkálatok a rendeltetésnek megfelelő örökségvédelemi beavatkozásokat feltételeztek. Azt is elmondta a főpásztor, hogy június óta látogatható már az első emeleti egyházművészeti gyűjtemény, míg a második emeleten november végén nyitják meg a kortárs festészeti kiállítást, a földszintre is terveznek egy tárlatot, amely rövidesen látogathatóvá válik.

Sokat gondolkodtak azon, hogy milyen rendeltetése legyen az alagsornak: nem egy múltba visszatekintő teret akartak helyreállítani, hanem élettel szerették volna ezt is megtölteni, mégpedig úgy, hogy az igényeknek megfeleljen. Idővel aztán körvonalazódott a ROVE-val való kapcsolat, amely egy korszerű program közös megvalósításáról szól: képzések a fiatalabb és az idősebb nemzedék számára is, lehetőség biztosítása az alkotáshoz, találkozási lehetőségek biztosítása a rendezvények vagy informális alkalmak által. Az a döntés született, hogy a pince eddig felújított szárnyának egy részét az egyesület a képzés és alkotás színtereként használja, de közös eseményeket is terveznek, mint például kulturális rendezvények, vetítések, koncertek, tanfolyamok, konferenciák stb.

Bár ezek nem kifejezetten vallásos jellegű tevékenységek, a megyés püspök fontosnak látja az egyháznak az emberek életében való jelenlétét, minden területen, lehetőséget biztosítva számukra, hogy a bennük levő értékeket érvényesítsék és kamatoztassák. Az egyházmegye elöljárója a Patachich Egyesület megalakulását is ismertette, amelynek rendeltetése a partnerszervezetekkel való együttműködés, a szervezés, az épületmenedzsment lebonyolítása.

Gönczi József, a ROVE vezetője az alagsorba tervezett projekt részleteit mutatta be a hallgatóságnak, mégpedig a FIX Makerspace-t, amely egy közösségi alkotóműhely. A tagok, partnerek rendelkezésére bocsátanak eszközöket, alapanyagokat és tudástőkét saját projektjeik megvalósításához. Az alkotóműhelyekben dolgozók, tanulók szakkíséretet vehetnek igénybe, és egyben hálózatot is építhetnek a közösség más alkotóival. A ROVE a projektet az Interreg V-A Románia-Magyarország Program támogatási keretében valósítja meg, a debreceni Innova Nonprofit Kft.-vel partnerségben. A támogatás összértéke 960 ezer euró, ennek több mint fele illeti a ROVE-t. A program futamideje három év, 2019-ben kezdődött, és 2022-ig tart.

A makerspace (alkotóterület) hétszáz négyzetméter alapterületű: egy nyitott terű coworkingból, öt magánstúdióból és hat kreatív műhelyből áll. Ingyenes jellegű és díjköteles tevékenységeket is terveznek ide. A műhelyeket a tevékenységi területnek megfelelő minőségi eszközzel és gépekkel szerelik fel. Hat alkotóműhelyben fafeldolgozással, fémmegmunkálással, festészettel, varrással, nagyméretű és 3D nyomtatással, fotó-, hang-, videóanyagok készítésével fognak foglalkozni.

Posa Tibor projektmenedzser, az egyesület alelnöke elmondta, hogy a szükséges gépek, alapanyagok, eszközök folyamatosan fognak érkezni, novemberre várható a műhelyek beüzemeltetése.

Forrás: Nagyváradi Egyházmegye