A kolozsvári Szent Cecília kórus is énekel a NEK zárómiséjén

0
3140

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárószentmiséjén a kolozsvári Szent Cecília kórus is képviselteti magát, hogy majd a több mint 2100 fős kórusban, a Kárpát-medence különböző tájairól érkező énekesekkel közösen szólaljon meg. 

Az egyhetes világesemény zárómozzanata különleges programokat tartogat, amelyekhez csatlakoznak a kongresszus hírnökei, valamint a Magyar Állami Operaház zenészei és énekesei is. A Hősök terén megszervezésre kerülő zárómisét egy felvezető műsor előzi meg, ennek keretében a 82 énekkar a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola és Sapszon Ferenc vezetésével lép majd színpadra, különböző ismert kórusműveket adva elő.

A kolozsvári Szent Cecília kórus és zenekar nemzeti ünnepünkön a Piarista-templomban koncertezett, ezután kérdeztük Potyó István karnagyot a NEK-re való készülésről. 

Kórusunk még a tavaly jelentkezett a zenei szolgálatra, amikor az első nyilvános felhívások megjelentek a kongresszus honlapján és közösségi felületein. Akkor még nem volt biztos Ferenc pápa jelenléte, de így válhat teljessé az ottlétünk. Ez egy történelmi esemény és úgy gondolom, hogy Erdélyt ily módon is fontos képviselni. Szép gesztus, ezért is emelem ki, hogy nem csak római katolikus énekesek jönnek velünk, ez a közösségi élmény lényegét szerintem még jobban aláhúzza és kiemeli.

A próbák már egy ideje zajlanak, de indulás előtt sűrűbben lesznek. A szervezők által összeállított műsor vegyes, sokszínű, a művek közül párat a Szent Cecília kórus énekesei is megszólaltattak már, mint például Horváth Márton Levente O salutaris hostia című művét, Kodály Zoltán Pange lingua művét, illetve Marco Frisina különböző műveit is. Részvételünk fontos a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, mert ez egy közösségi, tanúságtevő esemény, amely új lendületet ad, lelkierőt önt kórusunkba is.