Olaszországot soha nem tapasztalt tűzesetek sújtják

0
2028

103 ezer hektár földet pusztítottak el lángok, ami megfelel 140 ezer futballpálya nagyságának – ez a tragikus mérlege az idei forró nyárnak Olaszországban. Főként a déli részeken súlyos a helyzet.

Augusztus első felében vált nagyon súlyossá a helyzet Calabriában, Szicíliában és Szardínián, ahol egyetlen nap alatt négyszáz tűzesethez riasztották a tűzoltókat. Az utóbbi napokban egyre több helyen csaptak fel a lángok Róma környékén, Lazio, továbbá Basilicata, Campania és Molise tartományaiban is. Az Olasz Caritas jelentése szerint a tűzesetek nemcsak szántóföldeket, réteket és erdőket érintenek, hanem sokszor falvakat és egyéb lakott területeket is. Sok olasz egyházmegye karitász szervezete siet a bajbajutott lakosság segítésére. A hivatalos adatok szerint a tűzesetek nagyobbik részét sajnálatos módon szándékos gyújtogatás okozza. A nagy meleg, a szárazság és a forró szél pedig könnyíti a lángok tovaterjedését. A szicíliai Szirakúzában mérték az eddigi legmagasabb hőmérsékletet egész Európában, amikor a hőmérő higanyszála meghaladta a 48 Celsius fokot.

Az Olasz Katolikus Caritas ezért „közelségét és szolidaritását” fejezi ki minden károsult emberrel. „Ez egy olyan drámai vészhelyzet, amely mindenkit érint és mindenkinek éreznie kell, hogy szükséges részt vennie egy közös projektben, amely a teremtett világ megóvását szorgalmazza, a teremtés átmentését. Számos szinten kell cselekedni, mert a felelősségvállalás alapvető fontosságú ahhoz az új humanizmushoz, amely magában foglalja a közös otthon gondozását is.”

Mindezek a témák jelen vannak az olasz püspökök üzenetében is, melyet szeptember elsejére, a teremtés, a világ megőrzésének 16. nemzeti napjára írtak.

Forrás: Vatican News