A test és a lélek útján Futásfalvára

0
1354

Az idei 1Úton nemzetközi zarándoknapot a következő felhívással hirdették meg: Indulj el a test és a lélek közös útján a család felelős férfi tagjaiért! Amint eseménynaptárunkból is láthatták, Erdélyben 15-én is volt egy e célra szentelt nap, de lesznek még zarándoklatok 21-én és 28-án is e célból.

Nyolcadik éve már, hogy minden évben Nagyboldogasszony napján vagy ahhoz közel eső napokon zarándokok ezrei indulnak el a Mária-úton, bejárva egy-egy hosszabb-rövidebb szakaszt. Teszik ezt évről évre egyre többen, hirdetve a zarándoklás régi-új hagyományát. A zarándoklatokba egyre többen és többen bekapcsolódók mintegy jelenlétükkel igazolják, hogy ez a fajta közösségi élmény, a közös jó célért való tenni akarás egyre többeket mozgat meg.

Zarándokok az alsócsernátoni Urunk színeváltozása templom előtt. Fotók: Bíró Zsuzsa

A szélesebb körben ismert zarándokcélpontok mellett az 1Úton lehetőséget kínál a kisebb, helyi lelki központokba való eljutásra is. Ilyen kisebb központnak számít a kézdiszéki, de még nem a helyi katolikus tömbben fekvő Futásfalva is, amelynek nevét talán a július eleji Sarlós Boldogasszony-napi fogadalmi nagybúcsújáról ismerik többen. A környékről azon a napon is szoktak zarándokok gyalogosan felkerekedni, hogy Szűz Máriát így köszöntsék.

Az ikafalvi Szent Péter és Szent Pál tiszteletére szentelt kápolnában.

Nem tettek másképp az 1Úton napján sem. A Futásfalváról mintegy tíz kilométerre lévő, felekezetileg szintén vegyes összetételű Alsócsernátonból indult egy kisebb csapat, amelyhez az út során még csatlakoztak a szomszédos településekről is, hogy az idei imaszándékot szem előtt tartva és hordozva, gyalogosan tegyék meg az utat.

MEGOSZTÁS