Jeruzsálemben rábukkantak a Bibliából ismert földrengés nyomaira

0
1423
Fotó: MTI

Az Izraeli Régészeti Hatóság (Israel Antiquities Authority, IAA) kutatói jelentették be, hogy Dávid városában, Jeruzsálemben is előkerültek az igen súlyos földrengés nyomai a mai óváros falainak közelében, attól délre, adta hírül az MTI. A The Jerusalem Post angol nyelvű izraeli újság hírportálja augusztus 4-én számolt be arról, a régészek most a Jeruzsálemben zajló ásatások során rábukkantak a Bibliából ismert földrengés nyomaira.

A The Times of Israel híradása szerint más helyeken korábban már találtak bizonyítékokat a 2800 évvel ezelőtt, Uzziás júdai király idejében történt földrengésre. A mostani ásatásokat vezető dr. Joe Uziel az újság tudósítójának elmondta: az ő csapata azonosította elsőként Jeruzsálemben a földrengés következtében létrejött pusztulás rétegeit. Korábbi ásatásokon és az azokról szóló kutatási beszámolókban is voltak már utalások hasonló nyomokra – Hacorban és Tel es-Szafiban, az egykori Gát helyén feltűntek a földrengés nyomai – most Jeruzsálem néhány épületében találtak törött cserépedényeket és a pusztulás más jeleit a tudományos kormeghatározás szerint egy olyan időszakból, amelyben nem törtek hódítók a városra, és nem történt semmiféle erőszakos történelmi esemény sem.

„Amikor feltártuk a szerkezetet, és benne egy Kr. e. 8. századi rétegben a pusztulást, nagyon meglepődtünk, mert tudjuk, hogy Jeruzsálem folyamatosan fennállt, egészen a körülbelül 200 évvel később bekövetkezett babiloni pusztításig – nyilatkozta az ásatásokat vezető két régész, Joe Uziel és Ortal Kalaf. – Mi okozhatta ezt a drámai pusztítást ebben a rétegben? Az Ámosz és Zakariás könyvében is említett földrengés éppen abban az időben történt, amikor ez a feltárt épület Dávid városában összeomlott.”

A földrengés után újra építkeztek a romok tetejére, megőrizve annak nyomait. Ezt a jeruzsálemi épületet a babilóniai hódítók Kr. e. 586-ban elpusztították, de a maradványai – évszázadokkal később – új épületek alapjául szolgáltak.

A teljes kutatási beszámoló szeptember 2-ra készül el, amikor konferencia keretében mutatják majd be.

Israel Finkelstein, a Tel Aviv-i egyetem tanára, aki a jelen kutatásban nem vett részt, elmondta: Jeruzsálemben a múlt században is volt pusztító földrengés, az 1927-esről bőséges dokumentum áll rendelkezésre. Ámosz könyvében hasonló, 8. századi, pusztító földrengés dokumentációja található meg, amely valószínűleg azért is került be e könyv anyagába, mert kiterjedt pusztító hatásai mély nyomot hagytak a kortársak lelkében.

Forrás: MTI, The Times of Israel

MEGOSZTÁS