Ferenc pápától Budapestre – partiumi görögkatolikus műtárgyak

0
3406
Fotók: Pallai Béla

Két műtárggyal is képviselteti magát a partiumi görögkatolikusság azon az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti megrendezése alkalmából készített hármas időszaki kiállításon, mely a Katolikus Karitász tevékenysége előtt tisztelgő, és az 1938-as budapesti kongresszusnak emléket állító galéria mellett a magyarországi görögkatolikus egyház művészetét bemutató tárlatból áll. Az Orcád világossága, a Legyetek tanúim és az Ezerarcú szeretet című tárlat 2021. szeptember 19-ig tekinthető meg a Pesti Vigadóban.

Kik a görögkatolikusok és hol élnek, milyen a kárpát-vidék sajátos ikonfestészete és liturgikus tárgykultúrája? – ezekre a kérdésekre ad választ az Orcád világossága címmel ikonokból, liturgikus tárgyakból, írásos dokumentumokból, valamint interaktív felületekkel összeállított tárlat, amint azt hirdeti meghívójában a kiállítás. A Legyetek tanúim és az Ezerarcú szeretet mellett a görögkatolikus egyház világába bevezető művészeti alkotások között helyet kapott a szatmárnémeti Szent Miklós-templom 17−18. századi athoszi keresztje, valamint a 18. század első feléből származó nagypeleskei Istenszülő-ikon, s ez által szerves részévé téve nemcsak a Románia területén élő magyar nyelvű görögkatolikusokat, de egész Szatmár megyét is az 1938 óta ismét Budapesten megrendezett kongresszusnak.

Az egy darab puszpángfából faragott, áttört kereszt, a Szent Miklós egyházközséget a 17. század második felében alapító „görög” kereskedők egyik gazdag családja által jutott a templom tulajdonába. 1990-től újból használati liturgikus eszközként funkcionál. Bőrtokjával együtt 2015−2016 között restaurálták.

A 2012 óta folyamatosan, egyre népszerűbbé vált, 1700-ból származó peleskei Mária-kép második alkalommal vendégeskedik Budapesten. Először a Magyar Nemzeti Múzeumban, most pedig itt, ezen a keleti és nyugati kulturális tradíciókat ötvöző bemutatón. 2020 januárjában Ferenc pápa Rómában áldotta meg az ikon másolatát, most pedig az eredetit szemlélhetik meg a világ egész területéről a NEK-re érkező látogatók. A kongresszust záró, a pápa által celebrált szentmisére Nagypeleskéről is készülnek zarándokok, és azt követően meglátogatják kölcsönadott kincsüket. A kiállítást a Pesti Vigadóban 2021. szeptember 19-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Pallai Béla