Vallástábor vagy több annál?

0
1804

Aki arra gondol, hogy egy vallásos tábor azt jelenti, hogy egész nap a Bibliát fogja olvasni, az téved – írja Burger Szilárd a Katolikus Magyar Bibliatársulat családos táboráról. A gyimesfelsőloki Bagolyvár panzióban tartott táborban olyan témákat érintettek, mint az irigység, féltékenység, megbocsátás, türelem, a szeretet fontossága a családban, a mások iránti tisztelet. Az elmélkedések, beszélgetések alatt a gyerekek külön foglalkozásokon vettek részt.

A télen találkoztam egy régi ismerőssel családos szánkózás közben. Hosszasabb beszélgetés közben megemlítette, hogy még mindig bibliás táborokat szervez és szeretné, ha a családommal részt tudnék venni nyáron, és szólni fog a részletekről. Igent mondtunk, de ahogy a hetek, hónapok teltek, a mindennapi teendők közepette el is felejtettük, de Magos Gyöngyvér emlékeztetett minket a nyár elején. Így jutottunk el július 1–4. között a családos táborba. Gyimesfelsőlokon található Bagolyvárra esett a választás, ahol csendes helyen, a termeszét közepette nagy, udvaros panzió várta a családokat.

Aki arra gondol, hogy egy vallásos tábor azt jelenti, hogy egész nap a Bibliát fogja olvasni, az téved. Gyöngyvérnek fontos az is, hogy a közösséget építse, hogy a családoknak segítsen, ugyanakkor teret kap a szórakozás is. Ez a tábor is így volt megtervezve. A testi kényelem mellett, amit a Bagolyvár panzió nyújtott, megkaptuk a lelki nyugalmat, feltöltődést is, amire mindannyiunknak szüksége volt. A bőséges és finom étel mellé megkaptuk a lelki eledelünket is. A háromnapos programban voltak délelőtti tevekénységek, és délutáni séták a természet lágy ölében az egész család részére.

A délelőtti elmélkedések, beszélgetések központi témája Szent Pál Szeretethimnusza volt. Olyan fontos témákat érintettünk, mint az irigység, féltékenység, megbocsátás, türelem, a szeretet fontossága a családon belül, a mások iránti tisztelet és sok más. Ezen beszélgetések alatt olyan hangulatot sikerült teremteni, ahol mindenki biztonságban érezte magát, megnyílhatott és az említett témákról, meg saját tapasztalatairól beszélhetett. A tevekénységek alatt Ferenc Pápa A családban megélt szeretet kezdetű apostoli buzdítását olvastuk, elmélkedtük és elmélyítettük, megbeszéltük a csoportban.

Annak érdekében, hogy a felnőttek ez idő alatt figyelni tudjanak, és teljes mértékben át tudják élni a program mélységét, Boros Henrietta, VIII. osztályt végzett diák foglalkozott a gyerekekkel. Nekik délelőttönként bibliai témák voltak feldolgozva. Első nap az irgalmas szamaritánus történetét mélyítették el, második délelőtt pedig az Isten és a gyerekek közötti kapcsolatra fókuszáltak.

Délutánonként a természet szépségeit csodáltuk meg és a helyi látványosságokhoz sétáltunk el.
Este sem maradtak el a jó programok: hosszas beszélgetésekkel és társasjátékozásokkal még jobban megismerkedtünk a családokkal. Utolsó este pedig tábortűz volt, ahol a jókedv, éneklés kötelező volt.

A Katolikus Magyar Bibliatársulat munkájának köszönhetően több ehhez hasonló tábor is létrejöhetett a különböző korosztályoknak, a gyerekektől egészen a felnőttekig. Ehhez a munkához sok olyan emberre van szükség, aki saját idejét, erejét, tudását arra fordítja, hogy másokon segítsen, másokat gazdagítson.

Burger Szilárd