Nyomot hagytak Zetelakán

0
1824
Önkéntesek Zetelakán. Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Jókedvű, dolgos fiatalok tevékenykedtek Zetelakán július 18. és 24. között. Közel hatvan önkéntes érkezett a településre, hogy a helyi közösség tagjai segítségével szebbé tegyék a települést. Könnyen ment a munka, mivel a helybéliek barátságosak és segítőkészek, az önkéntesek pedig tettre készek voltak.

A Gyulafehérvári Caritas 18. alkalommal megrendezett önkéntes táborának Zetelaka adott otthont. Öt napon keresztül, a közös reggeli elfogyasztása után, napi hat óra közösségi munka következett, amelyet több kisebb csoport végzett, délután pedig szabadidős tevékenységek voltak.

Az önkéntesek több alkalommal is ecsetet ragadtak a kezükbe, újrafestették a helyi általános iskola és óvoda kerítését, a játszótér elemeit, valamint székelykapu-újrafestést is vállaltak. Az iskola egyik alkalmazottja megjegyezte, hogy tetszenek neki az önkéntesek, mert „nagyon mozgékonyak, mint a hangyák, szorgosok s jókedvűek, könnyű velük dolgozni”.Emellett sor került a sportpálya körüli elemek felújítására és újraszínezésére, valamint négy önkéntes lefestette a pallót, amely a Nagy-Küküllő felett vezet egyik falurészből a másikba. A munkaprogramban szerepelt a Caritas nappali foglalkoztató központ egyik termének a kimeszelése is.

A munkálatok sorában szerepelt kőelhordás, épületbontás, udvartakarítás, szemétszedés is. Látványos eredményt hozott a tájház udvarának, valamint a temető domboldalának a megtisztítása. A helyiek megjegyezték, hogy nem gondolták volna, hogy így tudnak dolgozni, ezt a nehéz munkát úgy végzik, akár a felnőttek.

A tábor alatt a szervezők a gyerekekre is gondoltak, így kézműves foglalkozásokra és közös játékokra került sor két napon keresztül. Közel hatvan gyerek nevetésétől volt hangos a sportpálya udvara, főleg, amikor megtudták, hogy kezdődik a várva várt játék, a vizes lufizás.

A táborban részt vevő fiatalok napjait nemcsak a munka töltötte ki, jutott idő kikapcsolódásra, szórakozásra is. A táborlakók részt vettek egy falunéző sétán, ahol meglátogatták a helyi templomot, illetve néhány székelykapu jellegzetességének bemutatására is sor került. A szabadidős programok között szerepelt többek között egy szejkefürdői kirándulás, vizes élmények átélése a zetelaki gátnál, a helyi önkéntes tűzoltó alakulat meglátogatása, de volt közös filmnézés és társasjátékozás is. A Zetelakán működő polgárőrség felajánlásával napi három-három önkéntes kipróbálhatta, milyen járőrszolgálatot teljesíteni. Előadásokból sem volt hiány a tábor alatt, ugyanis az önkénteseknek lehetőségük adódott az elsősegélynyújtás alapjaival megismerkedni, valamint a nyugdíjascsoportok, köszönetképpen a befektetett munkáért, szórakoztató, vidám produkciókkal készültek.

Az önkéntesek lelkesedése mindvégig megmaradt, új barátságok, élmények és ezekből emlékek születtek, miközben ők is nyomot hagytak Zetelakán. Nemcsak a kerítésen, hanem az emberek szívében is.

György Mária Angéla