A vallásszabadság védelmében

Nemzetközi csúcstalálkozót tartottak az Egyesült Államokban

0
1482
Szabadon imádkozni, kinek-kinek a saját hite szerint. Fotó: Pixabay

A vallásszabadság kérdése fokozott figyelmet érdemel, hiszen a Föld lakosságának mintegy 83 százaléka él olyan országban, ahol erős kormányzati vagy társadalmi ellenségeskedés jellemző a vallásokkal szemben. Az Egyesült Államok főpásztorai örömmel fogadták azt a kezdeményezést, amely egy alapvető emberi jog, vagyis a vallásszabadság kérdését hivatott a középpontba állítani egy nemzetközi összejövetel keretében Washingtonban (IRF Summit).

Július 13-15. között tartották az Egyesült Államok fővárosában a vallásszabadságról szóló első nemzetközi csúcstalálkozót. Az esemény több mint 40 érintett szervezet támogatásával jött létre, különböző vallások képviselőinek részvételével, akik a vallásszabadság elősegítéséért tevékenykednek. Köztük van az Egyesült Államok Püspöki Konferenciája (USCCB), amely örömmel támogatja a kezdeményezést. Az összejövetel célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a vallásszabadság kérdésére és egy széleskörű, nemzetközi koalíciót hozzon hozzon létre, amely világszinten együtt tevékenykedik e kérdésben.

David J. Malloy püspök, az AEÁ Püspöki Konferenciája nemzetközi igazságosságért és békéért felelős bizottságának elnöke jegyzékben fejezte ki örömét, hogy a csústalálkozó létrejött. Malloy püspök szerint minden kultúrának, nemzetnek, vallási vagy politikai rendszernek erőfeszítéseket kell tennie a vallásszabadság védelméért, amely létfontosságú emberi jog.

A csúcstalálkozónak magyar relátora is volt: felszólalt Azbej Tristan, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság vezetője.

A washingtoni csúcstalálkozón a világ minden részéről voltak felszólalók, olyanok, akik a vallásszabadság védelméért tevékenykednek, valamint voltak olyanok is, aki a vallásüldözés miatt szenvedtek, szenvednek. Felszólaltak olyan ismert személyiségek, mint Timothy Dolan bíboros, New York-i érsek, az AEÁ püspöki konferenciája vallásszabadságért felelős bizottságának elnöke, Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter, Nancy Pelosi, az AEÁ Képviselőházának jelenlegi elnöke, vagy Asia Bibi, pakisztáni katolikus asszony, akit halálra ítéltek és börtönbe zártak az iszlám elleni blaszfémia vádjával 2010-ben, majd 2018-ban felmentettek.

A csúcstalálkozó elsődleges célja a politikusok támogatásának megnyerése a vallásszabadság előmozdításának reményében, nemzetközi koalíciót létrehozva, amely világszinten tud majd a jövőben működni.

Isabella Piro / Horváth Hajnalka

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS