Erőd tábor az iskolai bántalmazás megelőzéséért

0
1128

Egy év kihagyás után ismét lehetőség nyílt arra, hogy az Erőd – Iskolai erőszakmegelőző program nyári tábora megvalósuljon. A csíkszeredai Juventutti Alapítvány tábora július 5−9. között zajlott Csíksomlyón, huszonhárom 13−15 év közötti, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság családi típusú elhelyezőközpontjaiban élő, valamint a nevelőszülői hálózatból érkező gyermek részvételével. A tábor lehetőséget adott a résztvevő gyermekeknek, hogy a gyakorlatok során elsajátíthassanak az erőszakmegelőzés területén lényeges készségeket, módszereket, technikákat.

A Juventutti Alapítvány Erőd táborában résztvevő tinédzserek öt nap alatt olyan programokba kapcsolódhattak be, amelyek az erőszakmegelőzés területén elengedhetetlen készségek fejlesztése mellett különböző kommunikációs technikákba és konkrét módszerekbe is betekintést engedtek, hogy a későbbiekben kész tudás és eszköztár álljon a rendelkezésükre a bántalmazási helyzetek megfelelő kezelése érdekében. Mindez tábori körülmények között, egy új csapatban zajlott, ahol a közösségi élmény megtapasztalása mellett sok új barátság is szövődött, és az élménypedagógiai gyakorlatok mellett az önfeledt kikapcsolódás is teret kaphatott.

A tábor a játék- és élménypedagógia módszereit segítségül híva olyan tapasztalati tanulásra alapozó, biztonságos és nyitott teret biztosított a résztvevő gyermekeknek, amely során a gyakorlatokon keresztül elsajátíthattak az erőszakmegelőzés területén lényeges készségeket, módszereket, technikákat.

A tábor hétfői napja a csapatról, a csapat összerázásáról, a közösségről szólt, délutáni témaként a segítségnyújtás és segítségkérés került terítékre. Kedden önismeret, magabiztosság, bizalom témakörökre alapozott gyakorlatokba kapcsolódtak be a résztvevők, majd az érzelemfelismerés területén is bővíthették eddigi ismereteiket. A szerda a kreativitásról és az erőszakmentes, együttműködő kommunikáció alapjairól, a csütörtök a problémamegoldásról és konfliktuskezelésről szólt, majd pénteken az önkontroll, a döntés, végül a stresszkezelés témaköreit járták körbe a különböző játékok és gyakorlatok segítségével.

A szervezők a Harplast, a Hamm.ro és a Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt támogatását élvezték, mellettük köszönet illeti az önkéntesek és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság együttműködését. Így élménydús, emlékezetes tábort ajándékozhattak a résztvevő gyerekeknek.

A táborozók közül néhányan leírták, mire tanította őket ez a néhány nap:
„Engem a tábor arra tanított meg, hogy sokat kell saját magunkkal foglalkozni.”
„Amire megtanított a tábor: hogyha közösségbe kerülök, akkor hogyan viselkedjek, hogyan kezeljem a stresszt, a konfliktusokat.”
„A legfontosabb dolog, ami történt velem ez alatt az öt nap alatt: fejlődtem én is és sok szeretetet kaptam.”
„Amire úgy érzem, megtanított ez a tábor engem:
Visszafogottságra.
Hogyan uralkodjak az érzéseimen.
Szeretni.”
„Köszönöm, hogy szerveztetek nekünk egy nagyon jó tábort. Örök hála. Köszönöm az odaadást, a sok munkát, amit belefektettetek. Köszönöm, hogy nem adtátok fel a munkát a (rossz) viselkedésünk ellenére. Biztos sok önuralomra volt szükségetek. (…) Köszönöm!”

Juventutti Alapítvány