Jó ütemben halad a robotasszisztált terápiára épülő projekt megvalósítása

1
1399
Fogyatékossággal élő gyermekeket fejlesztenek padlórobotokkal

A Robotasszisztált terápiák a fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztésében elnevezésű Erasmus+ projekt decemberben indult el azzal a céllal, hogy ötleteket, inspirációt nyújtson gyógypedagógusoknak, pedagógusoknak és szülőknek, miként használhatnak padlórobotokat játékosan fejlesztésre. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel együttműködésben gyakorlatba ültetett innovatív projektben több előrelépés is történt az elmúlt időszakban.

A kétéves időtartamú projekt kezdeményezője a budapesti Csodavár Alapítvány, annak gyakorlatba ültetésében partnerként vesz részt Szent József Rehabilitációs Központja által a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, valamint a szlovákiai Talentum Cassoviensis Alapítvány.

A projekt megvalósításának első szakaszában a három partner kérdőíves módszerrel térképezte fel, hogyan viszonyulnak a sérült gyermeket nevelő szülők és az őket oktató pedagógusok a padlórobotok, valamint az információs és kommunikációs technológiai eszközök használatához az oktatásban, továbbá azt, milyen igényeik, elvárásaik vannak e téren.

Az előzetes igényfelmérést követően a projektcsapat megkezdte a sérült, valamint eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztésében alkalmazott padlórobotok használatára vonatkozó alapmódszertan kidolgozását. A partnerek utánanéztek, milyen padlórobotok kaphatók a projektben érintett országokban, melyik mit tud, és milyen árkategóriában mozog. A piacon elérhető padlórobotok közül két típusra esett a választás, hogy azokat a projekt keretében használják. A Bee-Bot és a Blue-Bot padlórobotokat könnyen átlátható, egyszerű használati módjuk lehetővé teszi sérült és atipikus fejlődésmenetű gyerekek fejlesztésében való alkalmazásra, valamint beszerzési áruk a szülők számára is elérhető, amennyiben otthon is szeretnék azt használni.  

Nemrégiben a projektcsapat tagjainak sikerült személyesen is találkozniuk, amit a járványhelyzet a projekt decemberi elindítása óta nem tett lehetővé. Az első személyes találkozó helyszíne Budapest volt, házigazdája pedig a főpályázó Csodavár Alapítvány. A találkozón a Caritas Szent József Rehabilitációs Központját Gnandt Gábor gyógypedagógus, a projekt romániai koordinátora, valamint Lieb-Nemes Andrea és Szabó Tímea gyógypedagógusok képviselték. A találkozó első napján a Csodavár inkluzív fejlesztő központ és játszóház vezetője végigkalauzolta a romániai és a szlovákiai szakembereket az intézményben, ahol megtekintették az épületet, a foglalkoztató termeket, és benéztek a folyamatban lévő karatetábor keretében zajló edzésre is.

A június végén megtartott találkozó kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy a partnerek gyakorlatban is bemutassák tapasztalataikat, például, hogy milyen pályákat használnak majd. Együtt vették szemügyre a projekt keretében használandó robotokat, amelyeket időközben a Szent József Rehabilitációs Központ is beszerzett.

A tervek szerint a következő partnertalálkozó augusztusban lesz Kassán, az októberinek pedig Szatmárnémeti ad majd otthont.

Jelenleg a projektpartnerek azon dolgoznak, hogy mihamarabb megkezdődhessen a készülő első módszertannak, vagyis a Szent József Rehabilitációs Központ szakemberei által létrehozandó szókincsfejlesztés módszertanának – gyermekek és szülők bevonásával történő – tesztelése.

Palincas Erika