A pápák és a római Gemelli-kórház történelmi kapcsolata

0
1745
Az Agostino Gemelli-klinika. Fotók: Vatican News

Ferenc pápa a második Szent II. János Pál pápa után, akit a Gemelli Egyetemi Klinikán ápolnak. A P. Agostino Gemelli nevét viselő intézményt megalapítása óta gyakran felkeresték a pápák. Ahogy arról korábban hírt adtunk, Ferenc pápa egy tervezett vastagbélműtéten esett át vasárnap este a Gemelli-kórházban.

Szent II. János Pál a következő szavakkal mondott köszönetet 1996. október 13-án, a vasárnap déli Úrangyala elimádkozását követően: „Köszönetet mondok ennek a harmadik Vatikánnak, ennek a Gemelli-klinikának mindazért a jóért, amellyel itt találkoztam, a professzoroknak, orvosoknak, szerzetesnőknek és az egész személyzetnek”. Azért lett a harmadik Vatikán – magyarázta Wojtyła pápa, kihajolva kórházi szobája ablakán, „mert az első Vatikán a Szent Péter tér, a második pedig Castel Gandolfo”. Első alkalommal 15 évvel azelőtt, 1981. május 13-án, drámai körülmények között szállították Szent II. János Pált a római kórházba, közvetlenül a Szent Péter téren ellene elkövetett merénylet után. Betegként több ízben is visszatért 1996 előtt és után is.

1981 és 2005 között tíz alkalommal ápolták a Gemelli-klinikán és három alkalommal tett látogatást a klinikához tartozó Katolikus Egyetemen. 1984-ben a kórház előtti téren mutatott be szentmisét P. Agostino Gemelli halálának huszonötödik évfordulója és a róla elnevezett kórház alapításának huszadik évfordulója alkalmából. 1988-ban megáldotta az új kardiológiai intenzív osztályt, 2000-ben pedig a római Orvostudományi Kar auditóriumában részt vett a Katolikus Egyetem 2000-2001-es akadémiai év megnyitóján.

1978. október 18-án, két nappal azután, hogy megválasztották Péter utódának, Karol Wojtyła pápa első nyilvános útja éppen a Gemelli-kórházba vezetett, hogy meglátogassa barátját, a lengyel Andrea Deskur püspököt, akit a klinikán ápoltak.

Az Agostino Gemelli Egyetemi Klinika kimagasló színvonalú egészségügyi központ ősi gyökerekkel rendelkezik. XI. Piusz pápa 1934-ben harminchét hektárnyi adományának köszönhető, hogy a Monte Mario dombon megszülethetett a Szent Szív Katolikus Egyetem Orvostudományi Kara. A fakultást 1961-ben Szent XXIII. János avatta fel. Az intézmény három évvel később, 1964. július 10-én kezdte meg hivatalosan működését és fogadta az első betegeket.

Szent VI. Pál és XVI. Benedek pápák is felkeresték a Gemelli-kórházat, de nem voltak páciensei. 1976. június 17-én, úrnapja ünnepén Montini pápa a kórház előtti téren mutatott be szentmisét. Homíliájában a kórházat „az egészségügyi tanulmányok, az orvostudományi kezelések, az emberi szenvedés fellegvárának nevezte”, amelyet abban a reményben gyűjtöttek össze, hogy értelmet és gyógyírt találnak a szenvedésre, az emberi fájdalom nagyon gyakori tapasztalatára. 

XVI. Benedek pápa megválasztása után egy alkalommal testvérét, Georgot látogatta meg, akit a kórházban kezeltek, illetve részt vett a Katolikus Egyetem Orvostudományi Karának a 2005-2006-os tanévnyitóján.

Ferenc pápa jól van a műtéte után

A szövettani vizsgálat megerősítette a vastagbél divertikulitisz diagnózisát. A szentatya meghatódott a sok üzenettől és a szeretettől, amely ezekben a napokban feléje árad. Hálás az emberek figyelméért és imáiért.

Folytatódik a pápa lábadozása a római Gemelli-kórházban, miután vasárnap este egy tervezett vastagbélműtétet hajtottak végre rajta. Matteo Bruni szentszéki szóvivő szerdai sajtóközleményében tájékoztat a szentatya állapotáról.

„Őszentsége Ferenc pápa posztoperációs állapota továbbra is szabályos és kielégítő. A szentatya rendszeresen étkezik és felfüggesztette az infúziós kezelést. Az utólagos szövettani vizsgálat megerősítette, hogy komoly diverticulosisról van szó, mely szklerotizáló diverticulitis nyomait mutatja.” A szentszéki sajtóközpont igazgatója végül arról tájékoztat, hogy Ferenc pápát meghatotta a sok üzenet és szeretet-megnyilvánulás, ami ezekben a napokban érkezett hozzá, és háláját fejezi ki az emberek közelségéért és imáiért.

Gedő Ágnes/Vatican News

Forrás: Vatican News