A természetben tartották a hitoktatók évértékelőjüket

0
1501
A természet csodálatára és védelmére is rá kell irányítani a figyelmet a hitoktatás során. Fotók: Nagyváradi Egyházmegye

Tematikus kirándulás keretében értékelték ki az elmúlt tanév tapasztalatait a Nagyváradi Egyházmegye hitoktatói július 2-án, pénteken. Böcskei László megyés püspök kezdeményezésére és kíséretében indultak útnak, hogy Körösrév és Vársonkolyos természeti csodáinál megpihenve a teremtést dicsérő didaktikai foglalkozással, majd e rendhagyó időszak kihívásainak, nehézségeinek és örömeinek megosztásával töltsék a napot.

A „téma” maga a természet volt, amelynek csodálatára és védelmére a gyermekek és fiatalok figyelmét is rá kell irányítani a hitoktatás során. Ez az út is a Teremtőhöz vezet és megérezteti az ember teremtett világgal és az abban is megnyilvánuló szentháromságos Istennel való egységét. A Ferenc pápa által és az új katekétikai direktórium által is hangsúlyozott „zöld katekézishez” gyakorlati foglalkozás keretében is közeledtek a résztvevők, amelyet ezennel különleges helyszínen, a körösrévi Zichy-barlangban tartottak meg.

Gyönyörű útszakasz vezetett odáig, a barlang előtti vízesésnél időzve pedig a természet hangjai, színei és formái segítették a „megérkezésben” a pedagógusokat. A cseppkőbarlang rejtekébe egy helyi idegenvezető kalauzolta a csapatot. Bár rövid ideig tartott, nem kis meglepetést okozott az egyik terembe érve az áramszünet miatti teljes sötétség. És talán az sem a véletlen műve, hogy épp egy olyan pillanatban lett ismét világosság, amikor a Szentlelket hívogató énekszó hangja töltötte be a földalatti teret. Ki lehet más, aki igazi fényt biztosít minden körülményben az ember számára?! És mi lehet a hitoktatói hivatás nagyobb feladata annál, minthogy az igazi világossághoz hívja és vonzza a gyermekeket, a formálódó fiatalokat – olykor a sötétségben is higgadtan helytállva?!

A barlang legbelső és legnagyobb termében Benedek Ramóna egyházmegyei módszertani felelős és Ozsváth Judit kolozsvári egyetemi oktató a 104. zsoltárra épített, a Franz Kett pedagógia elemeit felhasználó, megérintő meditációra hívta a jelenlévőket. Az Áldjad én lelkem az Urat! kezdetű zsoltár közelről kapcsolódik a Ferenc pápa által 2015-ben kiadott Áldott légy című enciklikához, amellyel ökológiai megtérésre hívja a Föld minden lakóját. Az igazi szemléletváltáshoz és elköteleződéshez nevelteknek és nevelőknek egyaránt szükségük van mély élményekre. A nevelők érzékenyítése volt a célja a szép zsoltárfeldolgozásnak is, amelyet közös énekléssel fejeztek be a különleges akusztikájú föld alatti teremben.

A napi program a szomszédos Vársonkolyos területén lévő Nagy Magyar-barlang mellett, a folyóparton tartott éves értékelővel folytatódott, majd közös étkezéssel és jó hangulatú kötetlen beszélgetésekkel zárult.

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=nagyvaradi.egyhazmegye&set=a.4482426935121398

Forrás: Nagyváradi Egyházmegye