Múzeumok éjszakája a váradi püspökségen

0
1041

Amint arról hírt adtunk, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség gyűjteményeit a járványügyi szabályok betartása mellett megnyitotta a nagyközönség előtt a Múzeumok Éjszakája programkínálatában.

Július 3-án, szombaton 19 és 24 óra között a székesegyházat, a püspöki palotában található egyházművészeti gyűjteményt, a Gránátalma patikatörténeti gyűjteményt látogathatták meg az érdeklődők. A püspökség által felkínált lehetőséggel sokan éltek, a látogatók életkora széles skálán volna ábrázolható, kicsik és nagyok kíváncsisággal vegyes áhítattal tekintették meg a művészettörténeti értékeket.

Az egyháztörténeti gyűjteményben több mint 250 év épített öröksége és közel négy évszázad egyházművészeti hagyatéka tekinthető meg, mely tartalmazza a püspökség vallásos festészeti és portrétárának legjelentősebb darabjait, a liturgikus ötvösgyűjteményt, élén az ország egyik legkülönlegesebb barokk műtárgyával, a Polentári-monstranciával.

Emellett a kiállítás anyagát képezi az egyházi textilgyűjtemény egy része, amely olyan európai különlegességekkel büszkélkedik, mint Mária Terézia császárnő díszornátusa. A szakrális tárgyak mellett a látogatók bepillanthatnak Ferenc József és Erzsébet királyné váradi lakosztályába is.

Információ és fotók: Micaci Cristian