Lourdes-i éjszakák

0
1799

A koronavírus-járvány miatti hosszú szünet után a francia Mária-kegyhely a nyári időszaktól kezdődően ismét fogadja a zarándokokat. Július 1-jétől indul, augusztus végéig tart a Lourdes-i éjszakák elnevezésű kezdeményezés, amelyről a kegyhely rektora, Olivier Ribadeau Dumas prelátus tartott tájékoztatót.

A program szerint minden este 9 órakor fáklyás menetet tartanak fényjátékokkal, amelyek megvilágítják a Miasszonyunk és a Szeplőtelen Fogantatás bazilikát, majd este fél 11-től szentmisét mutatnak be a lourdes-i Mária-jelenés barlangnál.

Ezen kívül minden csütörtökön, pénteken és szombaton délután 5 órakor musicalelőadást tartanak Lourdes-i Szent Bernadett életéről, akinek a Szűzanya 1858. február 11-én megjelent.

A kezdeményezők elmondták, hogy olyan élményben akarják részesíteni a kegyhelyre ellátogató zarándokokat, amelyre eddig nem volt példa. Az eseménysorozat célja, hogy mély nyomot hagyjanak az emberek emlékezetében.

A nyári hónapokban szokásos zarándoklétszámnak körülbelül a 60 százalékára számítanak idén, legnagyobb számban franciákat várnak, a távolabbi országokból érkezőkre azért nem, mert esetükben még várni kell a látogatás lehetőségére a világjárvány okozta nehézségek miatt.

A Covid-19 járvány miatt 2021-ben negatív mérleggel zártak a lourdes-i kegyhelyen, mintegy 5 millió euró kiesést jelent ez (2020-ban 4 millió euró volt.) A kegyhely rektora elmondta, hogy a pénzhiány az állandó kiadások emelkedése és az állami támogatások csökkenése miatt nőtt meg ennyire. Dumas prelátus azonban hangsúlyozta, hogy a nehézségek ellenére a Mária-kegyhely készen áll a zarándokok fogadására, és ide az ún. „green pass” (oltásigazolvány) nélkül is be lehet jutni. A körmeneteken és szertartásokon résztvevők száma korlátozott lesz, mintegy 500 fő, betartva az aktuális járványügyi szabályokat.

Horváth Hajnalka, Vatican News