Nyíljunk meg az evangélium újdonsága előtt

Ferenc pápa katekézise

0
1642
Ferenc pápa a szerdai általános kihallgatáson. Fotók: Vatican News/Vatican Media

A Galatákhoz írt levélről kezdett katekézis-sorozatának második részében a pápa Szent Pál megtéréséről beszélt, és ennek kapcsán arra buzdított, hogy nyíljunk meg igazságban az isteni kegyelem előtt, ami feloldoz, megtisztít, új utakat nyit előttünk az evangélium hirdetésére.

Június 23-án a levél megírásának a körülményeit magyarázta, különös tekintettel azokra a problémákra, amelyekkel a népek apostolának szembesülnie kellett, ezek ma is jelen vannak az egyházban, mint például a múlt megőrzéséhez való merev ragaszkodás.

Ferenc pápa mai, június 30-i katekézisében Szent Pál megtérésére összpontosított, arra hogy meg kell nyílni az evangélium újdonsága előtt, ami csak úgy lehetséges, ha nem ragaszkodunk mereven a korábbi előírásokhoz. Pál apostol nem megy bele a körülötte zajló vitába, nem áll meg a felszínen, mert a körülmetélés szokása helyett fontosabb az evangélium igazsága és a keresztények szabadsága.

A damaszkuszi úton történt pálfordulás az apostol megtérését, hivatásának születését jelenti. Előtte hevesen üldözte Isten egyházát, a törvény tiszteletét vakon követve, erőszakos üldözőnek nevezi saját magát. Előbb üldözi a keresztényeket, mert nem tartják be a hagyományt és a törvényt, majd apostoli meghívást kap, hogy hirdesse Jézus Krisztus evangéliumát. Pál azonban szabad – mutatott rá a pápa. Szabadon hirdeti az evangéliumot, mert szabadon megvallja bűneit is, ez Isten szabadságának igazsága.

Ahogy Pál visszatekint saját történetére, csodálkozás és hála tölti el. Nem számított rá, hogy valaha is apostol lesz. Gyerekkora óta a mózesi törvény szigorú betartására nevelték, majd a körülmények úgy hozták, hogy harcoljon Krisztus tanítványaival. Ekkor váratlan fordulat állt be: Isten az ő kegyelméből kinyilatkoztatta Pálnak meghalt és feltámadt Fiát, hogy hirdesse őt a pogányoknak. Soha ne felejtsük el, hogyan és mikor lépett be életünkbe az Isten! Tartsuk élénken szívünkben és elménkben a kegyelemteli találkozást, amikor Isten megváltoztatta létünket!

A meghívás mindig magával hozza a küldetést, amely nekünk rendeltetett: ezért kell komolyan felkészülnünk, tudva, hogy maga Isten küld minket, de egyben támogat is kegyelme által. Kedves testvérek! Ez a tudat vezessen bennünket: a kegyelem átalakítja létünket, és méltóvá tesz arra, hogy az evangéliumot szolgáljuk. Ne feledjük: a kegyelem elsőbbrendűsége elfedi bűneinket, megváltoztatja szívünket, életünket, és új utakat mutat nekünk! – zárta szerda délelőtti katekézisét Ferenc pápa.

Forrás: Vatican News