Szépkorúan is fitten, egészségesen

0
1535
A Yumeiho terápiáról szerezhettek elméleti és gyakorlati ismereteket. Fotók: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet

A mozgást és az életet szerető kis csapat gyűlt össze a Caritas nagybányai idősközpontjának kertjében, hogy megismerkedjenek a Yumeiho terápiának az idősek egészségére gyakorolt jótékony hatásával. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet nagybányai idősklubja bemutatót szervezett június 25-én, pénteken, amelynek keretében az érdeklődő 65+-osok a Yumeiho terápiáról szerezhettek elméleti és gyakorlati ismereteket.

A klub kertjében megtartott esemény kezdetén a résztvevőket Krupiczer Ildikó intézményvezető köszöntötte, aki röviden bemutatta a központot és annak akkreditált szociális szolgáltatásait. Beszámolt arról, hogy a 18 éve működő idősklub az Együtt az időseinkért! EU-s projektnek köszönhetően jelenleg több szépkorú számára biztosít változatos, érdekes, az aktív öregedést népszerűsítő programokat.

Ezt követően a szót Fürtös Enikő vette át, aki felvázolta a Yumeiho terápia eredetét, mibenlétét, előbb a mélymasszázsról, majd annak szerves részét képező, izomnyújtó és ízületstimuláló mozdulatokból álló tornáról tájékoztatta a jelenlévőket. Míg Enikő az elméleti alapokról beszélt, egy önkéntesekből álló 2-es fokozatú gyakorló yumeihos csapat, amelynek tagjai: Boitor Emilia, Micle Cimpan Eleonora Florica, Pap Claudiu és Pap Monica voltak, minden egyes időshöz sorra odamentek és a nyak- és vállizmokat megmasszírozva, gyakorlatilag is megmutatták, mit jelent a Yumeiho mélymasszázs.

Kiderült, hogy a résztvevők többsége rendszeresen végez testmozgást, sőt aktívan sportolók is akadnak köztük. Mi több, az egyik hölgy elárulta, hogy a Csikung gyakorlatok terén is otthonosan mozog.

A Yumeiho egy holisztikus terápiás módszer, amely az egész testet átdolgozza. A vitalitást serkentő mélymasszázs kigondolója a japán Saionji Masayuki. A Yumeiho terápia körülbelül 30 éve vált ismertté és kedveltté a világon, Romániában pedig mintegy 20 éve alkalmazzák – mondta Fürtös Enikő. A Yumeiho masszázs a vázszerkezeti egyensúly és szimmetria visszaállítására törekszik, a harmonikus energia- és vérkeringés megteremtésére, az öngyógyító erők serkentésére, valamint az izmok lazítására-nyújtására. Az egyensúly visszaállításával javul általános közérzetünk, és energiaszintünk is növekszik. Az elméleti rész után az idősek Fürtös Enikő és a jelen lévő önkéntesek irányításával huszonhatféle Yumeiho tornagyakorlatot végeztek el álló, ülő és a bátrabbak fekvő helyzetben is, olyanokat mint: a vállízületek, a nyaki csigolyák igazítása, a nyakizmok feszítése és nyújtása, a fej fordítása, vállízületi gyakorlat, a könyökízület, a kéztő- és csuklóízület igazítása stb.

„A Yumeiho lehet egy újdonság, egy kezdet. A 65+-os kor az a kor, amikor mindenki megnyugszik, elcsendesedik, ez az élet természetes rendje. Nagyon sok idős a nyugdíjba vonulás után nem tudja, mihez kezdjen, hogyan töltse meg tartalommal a napjait. És emiatt gyakran elszigetelődnek, több idejük van foglalkozni azzal, hogy itt fáj, ott meg kellemetlen. Amikor az ember elzárkózik, eltávolodik a világtól, akkor elindul egy leépülési folyamat. Pedig ez nem szükségszerű, hogy így történjen. Vannak lehetőségek, amelyekkel karban tarthatjuk magunkat, például a Yumeiho tornával. Ha fitt, egészséges, kiegyensúlyozott egy idős, élményteli, boldog évek várnak rá” – állítja meggyőződéssel Fürtös Enikő.  

A részt vevő szépkorúak végig nagyon aktívak voltak, lelkiismeretesen végezték a gyakorlatokat, bátorították egymást, és úgy búcsúztak el, hogy szívesen visszatérnek. Az intézmény kapuja minden érdeklődő számára nyitva áll, aki szeretne csatlakozni a programokhoz. Mivel a központ nagy hangsúlyt fektet az ellátottak véleményére, ezért a munkatársak mindig szívesen fogadják a klubtagok jelzéseit, meglátásait, javaslatait azzal kapcsolatban, hogy milyen programokon vennének részt. A közeljövőben számos új, kulturális-művészeti jellegű foglalkozás bevezetését tervezik, a kreativitást fejlesztő kézműves tevékenységeket, hasznos és érdekes előadásokat változatos témákban, mint: egészség, helytörténet, turizmus, kisállatok és növények szakszerű gondozása, olvasóklub, idegen nyelv megtanulása együtt vagy akár önkéntes tevékenységekbe való bekapcsolódás. Természetesen igény szerint, hiszen ez a lényege az intézménynek, hogy az idősek életminőségét igényeikhez, érdeklődési körükhöz igazodva igyekszik javítani. A csatlakozni vágyó 65+-osok a klub szolgáltatásaival kapcsolatban bővebb információt az intézmény székhelyén (George Coșbuc utca 54. szám), illetve a 0262-218058-as telefonszámon igényelhetnek.

Palincas Erika