A név kötelez: Szent Pál apostol

0
2368
Hölgyes Pál Zsolt: abban a kegyelemben volt részem, hogy Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepén szenteltek pappá.

A Pál nevet a szüleim adták nekem, de érdekes története van a névnek a családban. Édesanyám felőli nagyapámat, illetve édesanyám testvérét is Pálnak keresztelték. Ezt a hagyományt ápolták a szüleim, amikor engem is Pálnak kereszteltek, de azért hosszabb út vezetett idáig.

A Pál mellett van egy másik nevem is, a Zsolt, ugyanis így akartak a szüleim nevezni. A Zsolt nevemet is szeretem nagyon. Amikor édesanyám újszülöttként vitt haza a kórházból, akkor – Isten nyugtassa – nagyanyám felbiztatta a bátyámat, hogy mondja a szüleimnek, amikor hazaérnek, hogy nem Zsolt leszek, hanem Pál. A bátyám kétéves volt, ő mondta végül, hogy nem „’Otika”, hanem „Patika” leszek. Így lettem Pál, a családban a mai napig így szólítanak.

Gondolom, hogy Szent Pál apostolt szerették volna védőszentemnek. Abban a kegyelemben volt részem, hogy 2009. június 29-én, pontosan 12 évvel ezelőtt Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepén szenteltek pappá.

S hogy mit jelent az én életemben Szent Pál apostol, mire kötelez ez a név? Szent Pál apostol életéből tetszik nekem a megtérése, az, hogy mondhatni egyik percről a másikra száznyolcvan fokos fordulatot vett az élete. Jól tudjuk, hogy ő, aki keresztényüldöző volt, egyből Isten szolgája, Jézus Krisztus katonája, barátja lett. Az a harciassága, keménysége, tudása, elköteleződése, amivel hirdette a feltámadt Krisztus örömhírét, az engem is a mai napig vezet és irányít. Kitartóan, Istenhez hűségesen, igazságosan hirdetni az evangéliumot, azzal az egyenességgel, gerincességgel, ahogy Szent Pál apostol kiállt a keresztény hit mellett.

Az életét adta érte, ez engem is erősít. Ezért kérem sokszor Szent Pál apostol közbenjárását, hogy valóban tudjam kimondani én is az igazságot ebben a világban. Nagyon sokszor fáj egyeseknek ez az igazság… Ezért fontos, hogy Szent Pál apostol hitével, lelkületével tudjunk olyan keresztények lenni a mai világban, akiket ez az Isten iránti mélységes szeretet vezérel. Ez az Isten utáni szomjúság hiányzik manapság. Szent Pál apostol ezt adta át a pogányoknak. Ez kellene, hogy vezessen minket is. Szent Pál apostol megfogalmazza a leveleiben, hogy mennyit szenvedett, dolgozott azért, hogy azok az egyházak, amelyekkel kapcsolatban állt, Istenhez térjenek, az igazi szeretetet tudják megélni. Sokszor erre a kitartásra tekintek én is. Tudjuk, hogy Szent Pál apostoltól származik a szeretethimnusz: ha annak alapján próbáljuk élni az életünket, az valóban Istennek tetsző.

Hölgyes Pál Zsolt, lemhényi plébános