Premier előtt látható a Szent Ignác útja című zarándokfilm

1
3176
A gondolatébresztő dokumentumfilm négy fiatal zarándok belső lélekútjának szemtanúja. Fotó: jelenet a filmből

Miután június 19-én egy zártkörű vetítésen Rómában is bemutatkozott, június 26-án Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztiválon és ugyanaznap Balatonfüreden, a Múzeumok Éjszakáján is látható lesz premier előtt Tolvaly Ferenc legújabb zarándokfilmje, a Szent Ignác útja – Camino Ignaciano.

Nagy sikerrel indult útjára Tolvaly Ferenc, az El Camino – Az út rendezőjének legújabb zarándokfilmje a Szent Ignác útja – Camino Ignaciano. Június 19-én Rómában tartották a film zártkörű szakmai bemutatóját. Az eseményt a lovagból zarándokká, majd jezsuita rendalapítóvá vált Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója alkalmából, a jubileumi év kezdetén rendezték meg, amelyen maga a filmrendező is részt vett.

A teltházas filmbemutatón jelen volt Habsburg Eduárd vatikáni magyar nagykövet és Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora. A nagykövet a vetítés után a filmet így értékelte: „Fantasztikus alkalom volt, nagyon szép film. Büszke vagyok, hogy Magyarország egy ilyen filmet csinált a Szent Ignác-i évben.” Németh Norbert rektor így nyilatkozott a film kapcsán: „A zarándokút nagyon nehéz téma, amikor azt valaki filmvászonra viszi. Ez az út, amit a filmen láthatunk, sokkal inkább egy belső utazás, mint egy teljesítménytúra vagy természetjárás, egy olyan belső utazás, amikor valaki megérkezik Istenhez.”

Hamarosan a filmet a magyarországi közönség is láthatja premier előtt: június 26-án 15:00-kor Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztiválon, majd ugyanaznap este 19:30-kor Balatonfüreden a Múzeumok Éjszakáján a Vaszary Galériában tartják az első vetítéseket.

Tolvaly Ferenc El Camino húsz év múlva – Szent Ignác útja című regényéből, Balázs Zsuzsa újságíróval közösen írt forgatókönyve alapján készült gondolatébresztő dokumentumfilm négy fiatal zarándok belső lélekútjának szemtanúja: közelről, személyes hangvételű elbeszéléssel, érzékenyen mutatja be, hogyan válik egy zarándoklat életváltoztató úttá. A zarándokok Szent Ignác nyomában járnak, aki elsőként tette meg a ma már Camino Ignacianóként ismert, Loyolától Manresáig tartó, 640 km-es életváltoztató útját. Tolvaly Ferenc filmje először mutatja be az út spirituális és látható szépségeit egyaránt.

Megmutatni a láthatatlant, elmerülni a csendben – nem kevesebbre vállalkozik a saját magunk megismerésére és megértésére ösztönző 90 perces zarándokfilm. A Szent Ignác útja főszereplője a fiatal zarándokok lélek-útikalauza, José Luis Iriberri SJ jezsuita szerzetes, akinek a magyar változatban Hegedűs D. Géza kölcsönzi a hangját.

A spanyolországi történelmi helyszíneken, a pandémia miatt elnéptelenedett városokban forgatott Szent Ignác útja nem kizárólag a vallásos nézőkhöz szól: az önismeret, az önfejlesztés minden tudatos ember sajátja, és napjainkban – különösen a pandémia idején – nagyobb jelentősége van, mint valaha. A film üzenetet hordoz az önmagukat keresőknek, a pszichológia iránt érdeklődőknek és a mély lelkiségre vágyóknak; mindazoknak, akik változtatni kívánnak életükön, miközben a spanyol kultúra, a természet és az egyedi dokumentumfilmek szerelmeseinek is egyedülálló élményt ígér.

Tolvaly Ferenc egész estés dokumentumfilmje a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, a Cameofilm Stúdió Csáky Attila producer vezetésével gyártotta és a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya patronálta.

A film mozipremierjére a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előestéjén, 2021. szeptember 4-én az Ars Sacra Fesztivál keretében kerül sor. A mozibemutatóval egyidejűleg a film alapjául szolgáló regény is megjelenik.

Közlemény