Suliba járni megéri! Tanévzáró zsetonvásár Székelyudvarhelyen

0
849

Suliba járni megéri, hirdeti a Mindenki mindenkiért nevű, Székelyudvarhelyen működő projekt, amelynek keretében most tanévzáró zsetonvásárt tartottak. A Gyulafehérvári Caritas márciusban indította útjára pontgyűjtő programját a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskolában, a Tompa Ferenc Általános Iskola főépületében, és a volt Ucecom épületében működő osztályaiban.

A most lezárult zsetongyűjtő program célja volt felhívni a figyelmet, ösztönözni a hátrányos helyzetű, elsősorban a roma közösségek iskolaköteles kisdiákjait az iskolába járásra. Az osztályokban előzetesen kiosztott zseton- vagy pontgyűjtő plakátok segítségével a tanítók látványosan tudták a gyermekeket motiválni. A legaktívabb diákok jutalomban részesültek, közülük senki nem ment haza üres kézzel.

A Mindenki mindenkiért projekt abból a megfontolásból jött létre EGT alapokból finanszírozva, hogy a helyi önkormányzat és a Caritas munkatársai látták, több száz ember él embertelen körülmények között Székelyudvarhelyen, négy különböző perifériára kényszerült területen, többek között a Budvár utcában. Ahogyan a projektet bemutató, a Gyulafehérvári Caritas honlapján elérhető bejegyzés leírja, „tömbházlakásokba zsúfolódva próbálnak túlélni, bent a szegénységgel, kint pedig a diszkriminációval küzdve. A társadalmi felzárkóztatás a cél”. A Gyulafehérvári Caritas 2013 óta működtet itt nappali foglalkoztatót, gondoskodik a gyerekekről. Vannak már látható eredmények, nőtt a többség befogadókészsége, már vannak „budváriak”, akiknek van állandó munkahelye, a roma kultúra bemutatása elismerő tapsra készteti a más nemzetiségű nézőket is. A fiatalok közül többen ragaszkodnak a tanuláshoz, a szülőket is biztatják, hogy még őszülő hajjal is érdemes az iskolapadba ülve írni-olvasni megtanulni.

Szociális fejlesztési stratégia – Székelyudvarhely ezen a téren is tervezi a jövőt, és a projekt után is foglalkoznak majd a hátrányos helyzetűek társadalomba való beilleszkedésével. Hosszú távra tervez a Gyulafehérvári Caritas is: a projekt befejezése után folytatni szeretné szociális szolgáltatásait a Budvár Szociális Központban.

A múlt héten a Caritas székelyudvarhelyi munkatársai, szociálpedagógusok és szociális munkások, a zsetonprogram zárásaként foglalkozásokat tartottak az említett iskolák I-IV. osztályosaival, összesen 15 osztályközösségben. Volt játék is a közel 200 diákkal, és a várva várt jutalom: a legügyesebb diákok választhattak elsőként a nekik kínált finomságokból.

A vásár a továbbiakban kiegészül a program legjobban várt jutalmával: júliusban buszos kirándulás és nyári tábor lesz a Caritas szervezésében. A zsetonprogram pedig új osztályok bevonásával ősszel folytatódik. kiegészülve.