Így (is) készülhetünk gyermekeinkkel a fogorvosi rendelő megismerésére

Mesecsokor

0
1740
Fotó: Kolozsvári Fogvédők Facebook-oldala

A rendszeres családorvosi/gyermekorvosi (szűrő)vizsgálatok mellett minden családnak gondoskodnia kell arról, hogy gyermekét kétéves koráig elviszi egy szemészeti és fogászati szűrésre, illetve tanácsadásra. A szülőknek gondosan elő kell készíteniük a szakorvosokkal történő első találkozást, szakterülettől függetlenül. Ezen első találkozások meghatározóak lesznek a gyermek egész életére nézve. Mesecsokor összeállításában Hajdú László Imre fogorvos ehhez ad ötleteket.

A legkézenfekvőbb módszer a mesékhez fordulni: olvassunk gyermekeinknek olyan történeteket, amelyekben kisgyerekek vagy kisállatok keresik fel a rendelőt, ahol találkoznak a doktor bácsival/nénivel, megismerik a fogorvosi rendelő berendezését, alapvető felszereléseit. Számos tematikus könyv és rajzfilm áll rendelkezésünkre, de mi, szülők, nagyszülők, nagyobb testvérek is kitalálhatjuk ezeket a történeteket. Igyekezzünk olyan szereplőket belopni a mesékbe, akiket a gyermekek már ismernek más kontextusból.
Tekintsék az alábbi csokrot egy ihletnek. Tematikus könyveket és filmeket szemléztünk, hogy megkönnyítsük a keresést önök számára. A könyvek és filmek listáját néhány extrém példával is tarkítottuk, bónuszként néhány olyan szerepjáték-ötlettel is szolgálunk, amely hasznos, ha a gyermekek saját fantáziájukat is szeretnék bevetni, vagy segíthet nekik megfogalmazni félelmeiket.

A fogtündér-motívum számos dalocskában, könyvben, rajzfilmben és családi moziban felbukkan. Elsőnek egy kortárs erdélyi szerző könyvét ajánljuk: Kerekes-Máthé Bernadette: A fogtündér titkai. A szerző fogorvos, egyetemi oktató, két gyermek édesanyja, a megelőző fogászat elkötelezettje. Saját tapasztalatai, a környezetében élők kérdései ihlették a történetet és a hősöket. Lurfa, a beszélő fogkefe, a Fogtündér, valamint Szepi, a bacik királya a hősei, főszereplői a mesének. Ők azok a mesehősök, akik a helyes útra vezetik vagy éppen letérítik a helyes fogápolás útjáról a történet gyerekszereplőit, a Zöldhegyesi család gyerektagjait.

A tejfogak titokzatos varázsa című diafilm Tündi, a fogtündér és Marci, a fogmanó kalandját mutatja be. A történetben két kisgyerek meglesi, hogy mi történik a párnák alá rejtett tejfogacskákkal. Dávid, Dani és a fogtündér című diafilmben folytatódnak Tündi, a fogtündér és Marci, a fogmanó kalandjai, ezúttal egy ikerpárral: Dáviddal és Danival.

A fogorvossal való első találkozás történetét is számos mese és rajzfilm dolgozza fel. Talán a legismertebb történet a Barátnőm, Bori című sorozat Bori a fogorvosnál része. Liane Schneider meséi alapján rajzfilm is készült, ami több nyelven is elérhető a nyilvános videómegosztó webhelyeken. A történet röviden: az ovis kislány sok fenntartással indul el anyukájával a rendelőbe, de kiderül, hogy a fogorvos néni nagyon kedves, és a rendelőben sok vicces eszköz van, amivel kicsit játszani is szabad.

Az egyik közkedvelt angol rajzfilmsorozatban a Boriéhoz hasonló, izgalmas kalandok várnak Peppa malacra és a kistestvérére, Zsolira is. A testvérpár elefánt-dokinál ismerkednek a rendelővel, és rózsaszín vízzel öblögetnek. Mint mindig, ez a látogatás is nagyon vidáman zárul a malaccsalád életében. Egy másik rajzfilmsorozat főhőse, Caillou is ellátogat a rendelőbe, és miután nagyon bátran viselkedett és hagyta, hogy megsuvickolják a fogait, ajándékba kap egy kis fogkefét, és választhat két apró ajándékot a doktor néni dobozából.

Pocsai Dóra A tejfog című meséjében Panna és Bence ellátogat Éva nénihez a gyermekfogászatra. Velük együtt az olvasók is megtudhatják, milyen belülről egy fogorvosi rendelő. Az is kiderül, hogy miért fontos a fogmosás, mit tegyünk és mit együnk, hogy a fogaink épek és egészséges maradjanak.

Vig Balázs A rettegő fogorvos című „várótermi történetben” a humor felől közelítik meg a rendelőt: „A Zománc utca 20-ban rendel a félelmetes Fognyűvő doktor. Rebesgetik róla, hogy gyerekeket eszik. Gyerekeket, akik élnek-halnak az édességért, de fogat mosni már nem szeretnek. Az igazság az, hogy Fognyűvő doktor a legfélénkebb orvos a világon. Amikor Pajti és Hugi a rendelőjébe lép, ő nyomban a széke alá bújik.”

Mesékkel, rajzfilmekkel is felkészíthetjük a gyerekeket a tejfogak elvesztésére

A fogváltás vagy az első tejfogak elvesztése egy olyan élettörténet, amit minden hat év körüli gyermek izgatottan vár. Akár traumatikus élmény is lehet ez a történet, ha hirtelen kezd el mozogni egy gyermek fogacskája, vagy még rosszabb: váratlanul kipottyan az első tejfog. A Barátnőm, Bori, illetve a Barátom, Berci sorozatnak is van egy-egy része, amelyben ez a változás válik izgalmas kalanddá a Bori és a fogtündér, illetve a Berci foga mozog című kötetekben. Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi, pici Bori című mesekönyvében kicsi Mimi számára a nagylányság első jele, öröm és büszkeség forrása az első tejfog elvesztése.

A legtöbb mese, rajzfilm, mozifilm vagy zenés videoklip témája a rendszeres fogmosás fontossága vagy annak elmulasztásának egyenes következménye a fogfájás. Több generáció nőtt fel a német szerzőpáros, Hanna Künzel – Günter Schmitz: Fognyűvő Manócska című tanmeséjén. A történet főhőse Nyalókás Gergő, aki éveken keresztül figyelmen kívül hagyta édesanyja tanácsait a fogmosásra és a helyes étkezésre vonatkozóan. Ennek egyenes következménye lett, hogy egyik éjszaka meglátogatta a félelmetes fognyűvő manócska, és be is költözött az egyik fogába.

A Charlie és a csokigyár egy 2005-ben készült amerikai kalandfilm, vígjáték. A film Roald Dahl Karcsi és a csokoládégyár című híres regényén alapul. A filmben a csokoládégyárost visszatérő emlékképek gyötrik a saját gyerekkorából. Kisfiúként az édesapja, aki szakmája szerint fogorvos volt, kitagadta őt, mert nem engedte, hogy az édességiparban dolgozzon, lévén, hogy az édesség tönkreteszi a fogakat.

A világhálón bárki számára elérhető Hermann Marika: A foglakócskák című meséje, amiben két foglakócska levelezéséből derül ki, menyire fontos a rendszeres fogmosás. Nagyobbacska gyerekek már mindenképp megnézhetik az Egyszer volt… az élet, 1986-os francia televíziós ismeretterjesztő rajzfilmsorozat idevágó részét, amely a fogakat, azok felépítését és szerepét mutatja be nagyon szemléletesen.

A Kicsi gesztenye klub 2016-ban indult magyar gyártású, zenés filmsorozatának van egy fogmosásra motiváló epizódja is. A részben animációs filmben bemutatott fogmosási technika szakmailag nem állja meg a helyét, de a dallam és a szöveg nagyon fülbemászó, így sok családnak jelenthet egy jó eszközt a gyermekek motiválásában.

Mint minden más ismeretlen helyzetben, a nevetés segíthet a félelem leküzdésében vagy az esetleges traumák feldolgozásában. A legtöbb humoros történet, talán nem véletlenül, mesében és rajzfilmben egyaránt a legborzalmasabbnak tűnő fogorvosi beavatkozáshoz, a foghúzáshoz kapcsolódik. Ezek közül a történetek közül sorolunk fel néhányat, a kedvenceinket:

  • A Kisvakond az állatkertben című rajzfilmben a népszerű hős a fájós fogú oroszlánnak segít.
  • Dörmögő Dömötör fogfájós kalandjai.
  • A Mása és a medve című orosz rajzfilmsorozat egyik része a fogfájás és a foghúzás témáját járja körbe.
  • Mr. Bean rajzfilmes alteregója is ellátogat a fogorvoshoz, és szerintünk azokat is megnevetteti ez a rész, akiknek már nagyon fáj a foga.
  • A Négyszögletű Kerek Erdő lakói is meg kell oldják Brukner Szigfrid, a kiérdemesült cirkuszi oroszlán szuvas szemfog-problémáját. A kedves Lázár Ervin-mese online is olvasható, illetve megjelent hanglemezen is.

Egy androidos okostelefonra letölthető alkalmazást is ajánlunk: a Fogorvos-mesét Dr. Vízilóval, amelynek több mint 21 perces demója elérhető egy nyilvános videómegosztó webhelyen, a Játékmesék Gyerekcsatornán.

A fenti mesecsokor és a szülők, testvérek ismeretei, tapasztalatai alapján különbejáratú fogorvososdit is lehet játszani otthon, mielőtt a család ellátogat a rendelőbe, illetve az első találkozások élményeit is érdemes újra és újra feleleveníteni különböző szerepjátékok keretein belül. Erre a nagyszerű lehetőségre több játékgyártó gondolt: olcsóbb és drágább, műanyag és igényesebb, komplexebb, természetes anyagokból elkészített kivitelezésben is lehet vásárolni fogorvosi eszközkészletet. Mindenki otthonában megtalálható néhány olyan dolog, ami játékba fogható: zseblámpa, fényes kiskanál, műanyagpohár, szívószál, maszk. A kisgyermekek, fantáziájukat is segítségül híva, játék közben fogalmazhatják meg félelmeiket, fenntartásaikat, a szülők pedig ugyancsak a játék szabályai szerint válaszolhatnak mindenre. A játék abban is segíthet, hogy újraéljék, feldolgozzák a rendelőben megtapasztalt helyzetet. Kedvük szerint bármelyik szerepben (fogorvos, fogászati asszisztens, kis páciens, szülő) kipróbálhatják magukat. Így például ők lehetnek azok, akik megvizsgálják a tejfogacskákat és elvégzik a professzionális higiénizálást, vagy tarthatják ők a játék-nyálelszívót, amíg anya megvizsgálja apa vagy egy nagyobb testvér fogacskáit. A nagyobbacska gyerekeknek a játék viszont elsősorban kikapcsolódás és örömforrás, éppen ezért nagyon szívmelengető, amikor kolozsvári rendelőnk kis páciensei meglepnek minket egy-egy játékfogászattal, amelyeket ők építettek otthon építőkockákból, gyurmából vagy más játékok elemeiből. Jó érzés, hogy ilyenformán minket is bevontak a játékba.

Dr. Hajdú László Imre