Bemutatták a NEK himnuszát, imázsfilmjét és a rendezvény tizenkét hírnökét

0
2473
Fotó: Ambrus Marcsi/ Magyar Kurír

A Budapesten tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) himnuszának és imázsfilmjének június 14-ei sajtóbemutatóján Erdő Péter bíboros megbízó oklevelet adott át a világesemény tizenkét hírnökének a budapesti D50 Kulturális Központban.

A sajtórendezvény kezdetén a jelenlévők megtekinthették a NEK himnuszát kísérő imázsfilmet.
Örvendetes, hogy 1938-ból, az előző budapesti eucharisztikus kongresszus idejéből átmentettük őseink hitét, szellemi-lelki örökségét és sok-sok tárgyi emléket – mondta a kisfilm bemutatása után Zsuffa Tünde, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának sajtófőnöke.

Erdő Péter bíboros köszöntőjében elmondta: „Nem akármilyen eucharisztikus kongresszusra készülünk. Talán még egyszer sem fordult elő a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok történetében, hogy az egész rendezvényt el kelljen halasztani egy járvány miatt. Nem véletlenül imádkozunk immár ötödik éve a kongresszusért.
Ami pedig a hagyományt és a zenét illeti, aki ott volt 2019-ben Csíksomlyón a pápai misén, emlékezhet arra, hogy százezer ember énekelte az 1938-as eucharisztikus kongresszus himnuszát, a Győzelemről énekeljen kezdetű népéneket, s a tömeg fejből tudta annak szövegét, az ének minden strófáját. Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak a budapesti plébániákon, vagy itt-ott az országban, hanem ahol magyar él, ezt az éneket ma is ismerik és szeretik.
Amikor tehát a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok általános szabályai szerint meg kellett határozni, hogy mi lesz a NEK himnusza, akkor a püspöki konferencia úgy döntött, hogy a Bangha Béla SJ által írt himnusz szövege maradjon meg (bátran énekelhető Koudela Géza régi dallamával). Ugyanakkor – látva az előző eucharisztikus kongresszusok modern hangszerelésű himnuszait – a püspöki testület arról is döntött, hogy felkéri Kovács Ákos énekest, hogy öltöztesse modern zenei köntösbe a klasszikus himnuszéneket.

A sajtótájékoztatón ezután Kovács Ákos Kossuth-díjas dalszerző, énekes ismertette a Győzelemről énekeljen kezdetű himnusz újrahangszerelésének folyamatát, a hozzá kapcsolódó imázsfilm háttérmunkáit. Kovács Ákos elmondta, hogy producerként szervezte az alkotói folyamatot, amelyben kiemelte a hangszerelésért felelős Pejtsik Péter zeneszerző, az After Crying együttes egyik alapító tagjának munkáját.
A régi-új himnusz zenei hátterét az Operaház Zenekara és Kórusa adta, a három szólóénekes pedig a televíziós tehetségkutatókból ismert Nagy Bogi, Czinke Máté és Dánielfy Gergő, akik az imázsfilmben is szerepelnek. Hét különböző variációban vették fel a himnuszéneket – van angol és magyar nyelvű, illetve csak hangszeres változat is. A felvételek a Magyar Rádió világszínvonalú 22-es stúdiójában készültek.

Kovács Ákos ismertette az imázsfilm koncepcióját is: három fiatal – az életét a hit fényében éppen átgondolni készülő ápolónő; a rockzenész, akit kinevettek a nyakában lógó kereszt miatt; illetve a pap, aki egy elmélyült gyónás után megerősödik hivatásában – a templomban, az oltárnál találkoznak, hogy Jézus előtt rátalálhassanak életük kibontakozásának útjára.
A sajtóbemutató résztvevői meghallgathatták a NEK himnuszát; az újrahangszerelt mű ősbemutatója június 14-én 12.05 perctől hangzott el a Magyar Katolikus Rádióban.

A D50 Kulturális Központban tartott sajtórendezvényen Erdő Péter bíboros átadta a NEK népszerűsítésével megbízott tizenkét hírnök oklevelét. A Budapesten tartandó világesemény hírnökei: Baricz Gergő zenész, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, Kubik Anna színész, Lackfi János költő-műfordító, Petrás Mária népdalénekes-képzőművész, Pindroch Csaba színész, Sena Dagadu zenész, Szalóki Ágnes népzenész, Szikora Róbert zenész és Ürge-Vorsatz Diána fizikus.

Perényi Szilvia, a NEK önkénteseinek szervezője a sajtótájékoztatón közölte, hogy a világrendezvényre eddig 2700 önkéntes jelentkezett, de várják a további jelentkezőket, ezért a jelentkezési határidőt június 24-ig meghosszabbították.

A sajtótájékoztató zárásaként a NEK imázsfilmjében is szereplő Farkas Attila érseki tanácsos, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye nyugalmazott vasmisés papja nyilatkozott egy filmbejátszásban a régi-új himnuszról, illetve arról, hogy elsőáldozó volt az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején.

Az imázsfilmben közreműködik Sára Bernadette Jászai Mari-díjas színésznő; férje, Cseke Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató keze pedig a gondviselő Isten jobbját jeleníti meg az egyik kulcsjelenetben.

Forrás: Körössy László, Magyar Kurír