Liturgikus dallamok a gyulafehérvári székesegyházban

0
1674

Június 12-én került sor a gyulafehérvári orgonakoncert-sorozat első előadására. Schneider Arnold, a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház kántora nyitotta meg a több koncertből álló eseményt. Kérdésünkre a kezdeményezésről és a koncerten előadott repertoárjáról beszélt.

Egy héttel ezelőtt alakult ki ez a terv, akkorra vált biztossá, hogy meg fog valósulni. A Liturgikus és Zenei Bizottság tervezte meg, az érsek atya kezdeményezésére, az ő jóváhagyásával. Az eredeti ötlet az volt, hogy az őrségváltáshoz kapcsolva a közönséget becsalogassa egy kicsit a székesegyházba, tehát 40-50 perces tömör orgonakoncert tartása a kiindulópont, az elgondolás lényege — mondta el a székesegyház kántora.

Nem vagyok képzett orgonista, a technikai tudásom eléggé szűkös, ezért azokból a darabokból állítottam össze a mai koncert repertoárját, amelyeket amúgy liturgikus tételeknek használunk, például felajánlás alkalmára, olyankor, amikor liturgikus alkalommal orgonamuzsikát lehet alkalmazni. Ezeket a rövidebb, tömörebb, jól alkalmazható tételeket választottam előadásra, amelyek leginkább barokk orgonai darabok voltak — mondta el portálunknak a koncert után Schneider Arnold.

A koncerten felcsendültek Johann Karl Fischer, Johann Pachelbel, Johann Ritz, Nicolaus Adam Strungk, Johann Ernst Kindermann, Domenico Zipoli, Giacomo Carissimi és Georg Friedrich Kaufmann művei. A zenei darabok többségében felismerhető volt a liturgia során alkalmazott énekek dallama.