Két üveg méz

0
3320
Fotó: Pixabay

A csíkdelnei Keresztelő Szent János-plébánia honlapján dr. Rácz László egy kísérlet eredményét osztotta meg az olvasókkal. A kísérlet alatt azt kutatták, hogyan adódnak át az információk a lezárt üvegben levő mézre, ha az egyiket a csíksomlyói kegytemplomban, a másikat a csíkpálfalvi rendőrségen helyezik el.

Két üveg, jól lezárt, védjeggyel ellátott akácmézet helyeztünk el, egyet a csíksomlyói kegytemplomban, ahol Kakucs Szilveszter OFM ajánlatára és az ő segítségével a szószék karzatára helyeztük, a másik üveg mézet a csíkpálfalvi rendőrség székhelyén az egyik szekrényre tettük. Mindkét esetben elmagyaráztam, hogy a mézeket hat hétig hagyjuk ott, az illető helyszín hangulatának, a mindennapi tevékenységek, történések fizikai-lelki rezgésének, pozitív vagy negatív energiájának a kimutatására.
A hatodik hét elteltével a kegytemplomban elhelyezett mézre Urbán Erik atya áldását adta, a rendőrfőnök pedig elmondta, hogy volt lopás, verekedés, bűntény stb., viccesen még hozzátette: ha valaki ebből a mézből eszik, az biztosan elveszíti a jó kedvét.

Vajon hogyan adódtak át az információk a mézre?
A kísérlet folytatásához beszereztünk két darab 2,5 cm vastag üveglapot, melybe Y-alakú alagút volt kialakítva (marva), mindegyik alagúton 500−500 méhecskét engedtünk keresztül, az üveglapok Y-alakú szára végébe egy-egy tányérba öntöttünk rendőrségi, illetve kegytemplomi, áldott mézet. Teljesen lesötétített szobában, vörös lámpa mellett (a méhek nem érzékelik a vörös fényt), elkezdődött a kísérlet
Két X. osztályos csíki diáklány (Marika és Emőke) nagy odafigyeléssel, pontossággal és csodálatra méltó türelemmel, kitartással eregették a méheket az alagúton át, feljegyezve, hogy hányan választják a kegytemplomi és a rendőrségi mézet.

A remélt és várt eredmény nem maradt el. Az 500−500 méhecskéből 128 egyed választotta a rendőrségi kijáratot és 372 a kegytemplomit. Hasonló eredmény született a másik esetben is. A kegytemplomi kijáratot inkább a fiatal, életerős méhek választották, míg a rendőrségit az idősebb, gyengébbek.
A kísérlet leegyszerűsített formáját két tányérba csorgatott mézzel végeztük. Egy zárt térben az asztalra tettünk két tányért a kétféle mézzel, beengedtük a méheket, majd megszámoltuk, hány méhecske választotta a rendőrségi, illetve a kegytemplomi mézet. Az eredmény: 14 a rendőrségit, 42 méhecske pedig a kegytemplomit választotta.

A következtetés magától értetődik: a kegytemplomi, megáldott méz a méheket számottevően jobban vonzotta, mint a rendőrségi (74%−26%).
Végkövetkeztetés: az érvényben lévő nemzeti, nemzetközi, uniós stb. szabványok (hatszögű, kerek s mindenféle pecsét) helyett, a termékek (méz, tej- és hústermékek, gyümölcsök, zöldségek stb.) címkéjén csak két szó fog szerepelni: Áldott termék.

Dr. Rácz László

Ui. A két csíki kislány a Hargita megyei TUDEK (Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferencia) szakmai vetélkedőjén első díjat kapott, majd a magyarországi TUDOK (nemzetközi, Kárpát-medencei) versenyen különdíjban részesült.

MEGOSZTÁS