Orgonakoncertek a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban

0
1993
Kép: fotózz.ro


Kovács Gergely érsek kezdeményezte, az Egyházzenei Bizottság megszervezte azt a nyári orgonahangverseny sorozatot, amely június közepétől szeptember végéig zenei élményt kínál a gyulafehérvári székesegyházba látogatók számára.

Az Egyházzenei Bizottság titkárának küldött főpásztori levél alapján a legutóbbi bizottsági ülésen megtárgyalták a kérdést, mondta el megkeresésünkre Illyés Zsolt csíkszentléleki plébános. Ő a feladat megszervezését a bizottságban tevékenykedő egyházzenészekre bízta. Így megszólították a főegyházmegye kántorait, egyházzenészeit, orgonistáit, tájékoztatta portálunkat Fórika Balázs kézdivásárhelyi kántor. Ennek a körkérdésnek, egyeztetésnek a nyomán alakult ki a székesegyház orgonáját megszólaltató kántorok, művészek listája, valamint egyeztetések nyomán a koncertek időpontjai. Rövidesen az egyes koncertek repertoárja is elkészül.

Az első alkalommal, a nyitókoncerten június 12-én déli fél 1 órai kezdettel maga a székesegyházi főkántor, Schneider Arnold szólaltatja meg az orgonát, házigazdaként mindenképp őt illeti meg a sorozat elkezdése. Őt követik Fejér Mátyás július 3-án, Potyó István július 14-én, Kacsó Arnold augusztus 14-én, Tötössy Norbert szeptember 4-én és Windhager-Geréd Erzsébet, Geréd István szeptember 25-én.