Gyógyító csók

0
1923
Ferenc pápa megcsókolta a holokausztot túlélt Lídzija Makszimovics karjára tetovált rabszámot. Fotó: Magyar Kurír

Megcsókolta egy holokauszttúlélő nő karjára tetovált rabszámát Ferenc pápa. A május 26-i általános kihallgatáson csókolta meg azt a számot, amelyet az auschwitzi koncentrációs táborban tetováltak Lidzija Makszimovics karjára alig hároméves korában, megölelte a 82 éves belarusz származású asszonyt, és áldást mondott rá. Megrendítő Ferenc pápa együttérzése, amint a mérhetetlen fájdalom teljesen soha be nem gyógyuló sebe fölé hajol.

Marhavagonban szállították az auschwitzi koncentrációs táborba Lídziját édesanyjával és wadowicei származású anyai nagyszüleivel együtt. Azzal a váddal hurcolták el őket, hogy együttműködtek a partizánokkal. Három évet töltött a gyerekbarakkban, ahol a hírhedt Josef Mengele is tevékenykedett, akinek számos kísérletét elszenvedte. Névsorolvasáskor soha nem hívták őket a nevükön: a karjukra tetovált szám alapján szólították őket. Ha egy szám tulajdonosa már nem volt jelen, az újonnan érkezők kapták meg a számát.

Egy lengyel család fogadta be, amikor az orosz hadsereg felszabadította a tábort. Később azonban Oroszországba húrcolták, de végül visszatérhetett befogadó családjához. 17 év után újra találkozhatott édesanyjával, aki a Szovjetunióban élt és akire a Vöröskereszt segítségével talált rá. „Amikor Auschwitzban különválasztottak tőle, megígérte, hogy találkozunk még. Betartotta az ígéretét” – emlékszik vissza az édesanyjával való találkozásra, akiről csak homályos emlékei voltak már. Bár szeretettel és tisztelettel volt iránta, visszatért örökbefogadó családjához.

Kora ellenére kitart küldetése mellett, hogy életben tartsa a fiatalok emlékezetét, akik egy olyan korban élnek, amikor ismét előbukkannak a rasszizmus és a nacionalizmus kísértetei. A Vatikáni Rádiótól azt kérte, közvetítsék üzenetét: „A ti kezetekben van a világ jövője. (…) tegyetek róla, hogy soha ne ismétlődhessen meg ez a kegyetlenség. Annak a történetnek nem szabad megismétlődnie!”

Amikor egy gyermek elesik vagy megsérül, a szülei simogatással, a sérült hely puszilgatásával igyekeznek csökkenteni gyermekük fájdalmát. Mindennek fontos szerepe van a tényleges fájdalom csökkenésében, nemcsak azért, mert a gyermek szülei oltalmazó gyöngédségét érzi, hanem azért is, mert a gyengéd, finom ingerek segítik „felülírni” a korábbi intenzív, fájdalommal járó ingereket. Ferenc pápa gyógyító csókja, bár a korábbi fájdalmakat eltörölni nem tudja, mégis enyhíti a történelem eme borzasztó kínjának intenzitását. Az együttérzés és a szeretet nagyon is emberi, mégis gyógyító gesztusa ez.

Az írás megjelent a Vasárnap hetilap 2021/23-as számában.