Nyilas Misi-ösztöndíj: idén is pályázhatnak a hátrányos helyzetű tehetséges diákok

0
1689
A tehetség a legnagyobb ajándék, de egyben a legnagyobb feladat is. Fotók: Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület Facebook-oldala

A tehetséges, de nehéz körülmények között élő diákok szülei, gyámjai augusztus 31-ig pályázhatnak a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület ösztöndíjára. A támogatásra 6–10. osztályos gyermekek szülei pályázhatnak, akik esetében a családban az egy főre eső reális jövedelem nem haladja meg a havi nettó 1200 RON-t és legalább 8,50 általánost ér el a gyermekük a most záruló tanévben.

A sikeres pályázat további feltétele, hogy a szülők vállalják, hogy támogatás esetén legalább érettségiig (szakoktatásban tanulmányai befejezéséig) tőlük telhetően biztosítják gyermekük továbbtanulását a romániai magyar közoktatásban. A pályázat kiírója azt kéri, hogy ne pályázzanak olyanok, akik vállalkozóként, iparosként vagy mezőgazdasági jövedelemből biztosítani tudják családjuk megélhetését.

„A kedvezőtlen környezetben élő és anyagi gondokkal küszködő családok gyermekei hovatovább kiszorulnak az oktatásból, esély és támogatás híján tehetségek kallódnak el nagy számban. Ennek veszélyét, illetve a tehetséges tanulók támogatásának fontosságát egyre többen megértik, átérzik, így a program 2003-as elindítása óta felhívásunkra a világ minden részéből és Erdélyből is sokan csatlakoztak támogatóink körébe. A programjainkban részt vevő minden egyes ösztöndíjasnak személyes támogatója, illetve támogatói vannak, akikkel az esetek zömében közvetlen kapcsolatot ápolnak a pártfogoltak és családjaik” – olvasható a pályázati felhívásban.

Az ösztöndíjprogram célja, hogy a nehézségekkel küzdő, hátrányos helyzetű családok tehetséges gyermekei is tovább tanulhassanak, középiskolát végezhessenek és érettségizzenek, egyetemi diplomát szerezzenek vagy szakmát tanuljanak. Ezért a pályázati úton elnyerhető ösztöndíjtámogatás a Tehetségtámogató Program keretében 7., 8., 9., 10. vagy 11. osztályban kezdődik, és amennyiben a támogatás feltételei adottak, érettségiig (illetve a szakiskola elvégzéséig) tart. Azok, akik ezt követően posztliceális képzésben vagy egyetemen folytatják tanulmányaikat, továbbra is ösztöndíjasok maradhatnak, a támogatók a Barátság Program keretében segíthetik őket.

Az elnyerhető alapösztöndíj évi 216 000 (havonként 18 000) forintnak megfelelő összeg. A legkiválóbb eredményekkel rendelkező tanulók érdemösztöndíjat nyerhetnek el. Ennek összege évi 324 000 (havi 27 000) forint. Erre a frissen pályázó tanulók is jogosultak lehetnek. Az ösztöndíjakat havonta utalják át lejben az akkor érvényes forint–lej árfolyamnak megfelelően.

A pályázati csomag (felhívás, adatlap, űrlap a tanuló jellemzéséhez) letölthető a www.nyilasmisi.ro honlapról, illetve kérhető e-mailen a nyilas_misi@yahoo.com címen. A pályázat részleteiről az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni – telefonszám: 0264-531 153, e-mail-cím: nyilas_misi@yahoo.com. Ügyfélszolgálat munkanapokon 10 és 16 óra között van.