A határtalan szeretet hangján befonni a Kárpát-medencét

0
1718
Telefonálásra buzdít a Háló mozgalom. Illusztráció: Unsplash

Ne csak mondjuk vagy énekeljük, hogy „összetartozunk”, hanem gyakoroljuk is azt – ez motiválja a Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület és a Charta XXI. Egyesület felhívását, amelyben arra buzdítanak, hogy a nemzeti összetartozás napja alkalmából minél többen szólítsák meg a Magyarország határain kívül élő barátaikat, szeretteiket.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben úgy fogalmaznak, hogy június 4-e, a nemzeti összetartozás napja nem egyszerűen egy gyásznapnak az átminősítése, és végképp nem az elfelejtést szolgáló figyelemelterelés. A 2010. évi XLV. törvény az egész magyar nemzetet figyelmezteti a 101 éve történ trianoni béke okozta legfájóbb veszteségre, a nemzet több részre szakítására.

„A szétszakítás, a trianoni békediktátum évfordulóján, ezekben a napokban vegyük számba és szólítsuk meg anyanyelvünkön a határaink túloldalán, különösen a szórványban élő néhány barátunkat, ismerősünket! Mindenképpen élő szóval tegyük: telefonáljunk, vagy használjuk az internetes lehetőségeket, közösségi felületeket. A határtalan szeretet hangján fonjuk be a Kárpát-medencét, megerősítve kapcsolatainkat és nemzettársainkat” – olvasható a Háló mozgalom honlapján közzétett felhívásban.

A Háló mozgalom több mint 30 éve épít határokon átívelő, magyar–magyar kapcsolatokat a Kárpát-medencében, ökumenikus szellemiségben. Nyitott találkozókat szervez, amelyeken a résztvevők személyes kapcsolatba kerülnek egymással és a közösség élményét adják-kapják. Fontosnak tartja a külhoni magyarok megismerését, látogatását. Együttműködésre és közösségi életre biztat.

A kezdeményezés együttműködő partnere a Charta XXI. Egyesület, amely több éve szorgalmazza, hogy különösen a békediktátum aláírásának évfordulóján nyújtsanak kezet egymásnak az államhatárok által elválasztott nemzettársak.