Gyermeknap Isten tenyerén

0
2529
Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket... Fotók: dévai Szent Antal-plébánia

Gyermeknek lenni nem volt mindig jó. Az 1830-as évek derekán Angliában egy parlamenti bizottság kiderítette, hogy a 8 év alatti gyerekeket reggel 6 óra és este 8 óra között bányákban dolgoztatták, gyakran embertelen körülmények között, éhbérért. Az ipari forradalom korában számos gyerek lelte halálát a vas- és szénbányákban. A legtöbb 10 év alatti gyermeket a textiliparban dolgoztatták. Ehhez képest a mai gyermekek mérhetetlenül jobb körülmények között élnek, jólétükről, taníttatásukról, neveltetésükről külön törvények gondoskodnak. Ezeket az emberi törvényeket a magunk részéről kibővítettük Jézus Krisztus törvényével: „Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket…”, és ennek a Jézusi felszólításnak a fényében szerveztük meg a gyermeknapot a dévai Szent Antal-plébániatemplom udvarán június 1-jén.

A gyermeknapot szentmisével kezdtük. Bonaventura ferences szerzetes elmélkedésében Szent Márk evangéliuma alapján Jézus és a gyermekek kapcsolatát egy tanulságos mesével hozta közelebb a kis hallgatókhoz, amikor a piszkos és a tiszta szívről szóló történetet felemlítve hálát adott a jó Istennek a gyerekekért, szülőkért és mindenkiért.

A szentmisét követően a templomból kitóduló gyermeksereget a plébánia udvarán finom kürtőskalács illata fogadta, a kürtőskalácsot a gyulafehérvári Böjte László és csapata sütötte, de a későbbiekben előkerült a hagyma és a zsíroskenyér, amit később a szervezők zakuszkával, málnalekvárral, illetve finom üdítővel „színesítettek”.

A gyermeknap Tar Lajos bűvész és társa, Purece István mutatványaival folytatódott. Az egybegyűlt apróságok tátott szájjal nézték, amint az idomított patkányok a kis szekeret húzzák az asztalon, majd az állványra kifeszített kötélen akrobatikus mutatványokat adtak elő. Időközben az udvaron csepergő esőre fittyet hányva a gyermekek táncoltak, énekeltek, népi gyermekjátékokat játszottak.

A plébánia ifjúsági ének-zene csapata (Osváth Mihály, Osváth Tamás, Nagy Dorottya, Pap Csongor, Chifor Attila, Lengyel Ágnes, Benkő Erik, Herczeg Franciska, Zöldi Izabella, Fábián László Emese, Györfi Timea, Udvari Kincső, Michi Mihaela, Márton Dorottya) gyermekdalokkal, napjaink ismert magyar könnyűzene számaival, körtánccal szórakoztatták a jelenlevőket.

A déli 12 órakor kezdődő, 200-nál is több gyermeket megmozgató kültéri rendezvény délután 6 órakor közös imával zárult, amikor Bonaventura hálát adott a legfőbb szervezőknek, az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, továbbá megköszönte az egyháztanácsosok, a munkatársak, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány nevelői, a tanítók és tanárok segítségét. Pogocsán Ferdinánd alpolgármester jóvoltából fagyiban részesült mindenki.

Az Isten tenyerén Jézus Krisztushoz érkező gyermekek a következő gondolatokat fogalmazták meg a gyermeknappal kapcsolatosan:

„Sok volt a próba és az izgulás, hiszen szívvel-lélekkel készültünk erre a napra is. Jó volt látni a kisgyerekek rengetegét, hallani a kacagásukat, amint együtt játszottunk, illetve segíteni nekik keresgélni olyan játékokat, amelyeket nem találtak, próbálni a templomban, míg a kicsik kint szaladgáltak. Élmény volt részt venni egy olyan szentmisén, amelyen Bonaventura atya játszva próbálta a jóra vezetni a gyermekeket. Véleményem szerint nagyon jóra sikerült a koncertünk, a gyerekek velünk együtt énekeltek, mutogatták el a dalokat. Olyan dalokkal készültünk, amelyeket gyakran hallgatunk vagy kisgyerekként hallgattunk, próbáltuk játékosan bevonni őket is. No, de ne felejtsük ki a bűvészúr előadását sem, amelytől mindenki el volt ragadtatva. Igaz, az eső közbeszólt, de a jókedvűnket nem vette el. Az előadások élményteliek voltak. Mi ugyanúgy táncoltunk, játszottunk, nevettünk. Végülis nehéz lenne egy ilyen jól sikerült napban olyan dolgot vagy pillanatot említeni, ami nem volt jó. A nap hamar eltelt, de a jó emlék, az szerencsére megmarad bennünk” (Fábián L. Emese, 8. osztály).

„Én hálás vagyok mindazért, amit ezen a gyereknapon tapasztaltam, a tanításért, a játékért, a bűvészmutatványért, a koncertért, és nem utolsósorban, hogy találkozhattam olyanokkal, akiket már rég nem láttam, és az osztálytársaimmal lehettem” (Balogh Botár Evelin, 5. osztály)

„A legjobb dolog az volt, amikor bejött a bűvész, aki érdekes trükköket mutatott be, illetve a játékok. Annak külön örvendek, hogy vannak ilyen jó emberek is, mint a pap” (Borbély Richárd, 5. osztály).

„Én annak örültem, hogy volt egy szép szabadnapom, és a Szent Antal Háznál tölthettem ezt a gyereknapot” (Kulcsár Samu, 5. osztály).

„Hálás vagyok, hogy részt vehettem a plébániai gyermeknapon. Nagyon jó volt zenét hallgatni és beszélgetni a barátaimmal a friss levegőn. Érdekes volt a bűvész műsora. Finom volt a kürtőskalács, amit messziről jött kedves emberek készítettek nekünk. Szép volt a rendhagyó szentmise, amin a bátyáim és az ifisek énekeltek. De a legeslegjobb a tesóim koncertje volt, amelynek a hangulata fantasztikus volt! Köszönöm, hogy ott lehettem!” (Osváth Gábor, 5. osztály).

Istennek legyen hála!

Kun-Gazda Kinga-Viola