Új óvoda a Gyimesekben

0
5737

Gyimesközéplokon a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében május 31-én avatták fel a Szent Gellért Római Katolikus Óvodát. Csúcs Mária fotóriportja.

Május 31-én délben avatták fel az új óvodát Gyimesközéplokon. A magyar kormány támogatási programja keretében létrehozott új intézmény Szent Gellért nevét kapta, tervezője Bálint Csongor. Az avatón az óvodás gyerekek kis műsora, szavalatok, köszöntők hangzottak el, a mikóújalusi fúvószenekar előadása színesítette az ünnepet. Ezután főpásztori szentmisében adtak hálát, majd megáldották az épületet és a hozzá tartozó játszóteret.

Kovács Gergely érsek, Veres Stelian vagyonkezelő, Kovács Szabolcs titkár, Bálint Emil főesperes, Berszán Lajos, Salamon József, a házigazda Málnási Demeter plébános, csíki és gyimesi lelkipásztorok mellett az ünnepségen jelen volt Grezsa István magyarországi politikus is, aki a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, valamint Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke, Demeter Levente, Hargita megye főtanfelügyelője.

Grezsa István elmondta: a magyar kormány 61 milliárd forinttal finanszírozta az óvodák felújítását, építését, a 179 új óvodából 103 erdélyi. A program keretében felújítottak összesen 713 óvodát, több mint 400 játszóteret. A program keretében épült óvodák közül a Gyimesekben ez már a második, az elsőt Hidegségben adták át.

A gyimesközéploki új óvoda három csoportnak, azaz 75 magyar gyermeknek tud magas színvonalú elhelyezési és oktatási  lehetőséget biztosítani, ősztől 52 óvodás gyerek vette birtokba az épületet. Az új 489 négyzetméter hasznos területű és 4748 nm alapterületű telek beruházás értéke 250 millió forint. Az alapkövet 2018-ban tették le, az épület két év alatt épült fel. Az épület földszintjén konyha, kazánház, mosókonyha, az emeleten háro multifunkcionális foglalkoztató terem kapott helyet. Az egyház, amelynek tulajdonát képezi az óvoda, azt használatba adta a község önkormányzatának és a Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola működteti.