Külhoni adományban részesültek a csángóföldi Magyarfalu lakói

0
1320
Fotók: Szent István Lovagrend

A Szent István Lovagrend 2021 januárjában gyűjtést indított az egykori Etelköz, ma Moldva legkeletibb csángó-magyar településén, Magyarfaluban élő családok megsegítésére. A fertőzésveszély és a járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások miatt az adományokat több hónap késéssel, 2021. május 22-én, szombaton adták át.

A gyűjtésbe tevékenyen bekapcsolódtak a soproni Deák Téri Általános Iskola tanárai és tanulói, emellett több település hívei. A szállításhoz egy budaörsi vállalkozó, Szatmáry Zsolt ajánlott fel egy gépjárművet.

A jótékonysági felhívásra érkezett tárgyi adományokat és a pénzadományból vásárolt termékeket (irodatechnikai eszközöket, iskolaszereket, tartós élelmiszert, tisztítószereket) Pógár Lászlónak, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége elnökének adták át.

Magyarfaluban a gyermekek a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének tanítói, Kiss Annamária és Kiss Csaba által betanított előadással, versmondással, történetek elmesélésével, énekkel és tánccal tették emlékezetessé a május 22-i eseményt. A hibátlan, szép magyarsággal elmondott beszédek és tiszta énekek az elszigeteltségben élő csángók identitásának támogatására és megőrzésére irányuló fáradozásuk eredményességéről tanúskodtak.

A településen 139 (3 és 14 év közötti) gyermek vesz részt délutánonként a magyar nyelvű foglalkozásokon; hétvégén a szülők és nagyszülők számára szerveznek programokat. Munkájukat két óvónő és Néne Klára, a hagyományok őrzője és tanítója segíti.

Forrás: Szent István Lovagrend/Magyar Kurír