Caritas: önkéntesség járvány-köntösben

0
1267
Önkéntes tábor 2020 – Szent Gellért Alapítvány. Fotók: Caritas

A Gyulafehérvári Caritas önkéntes hálózatát elsősorban azzal a céllal hívtuk életre, hogy a segítés, a közösségi összefogás kultúráját terjesszük az erdélyi emberek, kiemelten a fiatalok körében. Az önkéntes hálózatban évente 350 önkéntes vállal feladatot alkalmi vagy állandó jelleggel.

Vannak, akik a Caritas nappali foglalkoztatóiban, öregotthonokban, sérültek számára fenntartott központokban dolgoznak, mások rendezvények szervezésében, illetve a szervezet adminisztrációs munkájában (dokumentálás, fotózás, fordítás) segítenek. Néhányan helyi közintézményekben (kórházakban, gyermekotthonokban) szerveznek foglalkozásokat.

Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen működtetünk önkéntes központokat, koordinátorok vezetésével.

Hisszük, hogy a munka, amit önkénteseink végeznek, közösség- és jövőformáló is egyben. Minél több ember köteleződik el az önkéntesség mellett, annál természetesebb lesz a nélkülözők, embertársaink segítése.

Öröm adni és tenni másokért
Az önkéntességgel Isten szeretetét közvetíthetjük

Az önkéntesség szolgálat, embertársaink szolgálata, vallják azok a szervezetek, amelyeket megkértünk, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat. Bár a járvány sok esetben az önkénteseket és a szervezeteket is kreativitásra, újragondolásra késztette, de sikerrel vették a kihívásokat. A járvány lecsengésével lassan újból elindul a közösségi élet, és ismét a mindennapjaink részét képezik majd azok az események, rendezvények, amelyek megrendezése elképzelhetetlen az önkéntesek szolgálata nélkül. Fontoljuk meg mi is az önkénteskedést, és legyünk hálásak önzetlen munkájukért!

A járványhelyzet teljesen megváltoztatta a munkánkat, tavaly januárban még rendezvényekkel, táborokkal készültünk, aztán márciusban a kijárási tilalom bevezetésével több száz önkéntes maradt munka nélkül hirtelen. Várták, hogy valami biztosat mondjunk nekik, de közben bennünk és körülöttünk is káosz, bizonytalanság volt. Nem lehetett a szociális intézményekbe bejárni, foglalkozásokat tartani, a megszokott élet leállt, önkénteseink is a négy fal közé szorultak.

Először az önkénteseinkkel való kapcsolattartásra helyeztük a hangsúlyt, próbáltuk bennük tartani a lelket, a telefon és az online tér segített ebben. Kihívássorozatokat szerveztünk, arra biztattuk őket, hogy elsősorban magukra, családjukra és a környezetükben elszigetelt emberekre figyeljenek.

Rövid időn belül felmerült az igény, hogy élelmiszer és gyorssegélyek házhozszállításában, bevásárlásban segítsünk. Tavaly április–december között 23 településen 68 önkéntes segített segélyek, védőfelszerelés kiosztásában, meleg ebéd kihordásában, bevásárlásban, ügyintézésben. Amikor a járványgörbe és a korlátozások lehetővé tették, az önkénteseink kisebb gyerektáborok, családi napok, időseknek kirándulások, lelkinapok, farsang szervezésében segítettek.

Tavaly augusztusban sikerült a 17. önkéntes munkatáborunkat megtartani Székelyszelterszen, ahol kerekesszékeket javítottunk, festettünk-mázoltunk, udvart rendeztünk, ezzel segítve a Szent Gellért Alapítvány munkáját. Ősszel és idén tavasszal önkénteseknek szóló képzéseket (Összefűzőket) szerveztünk, ahol a járványhelyzet hatásait dolgoztuk fel és hangolódtunk az újrakezdésre.

Az elmúlt évet magunk mögött hagyva célunk a tapasztalatokból levont tanulságot beépíteni a munkánkba és az önkéntesekkel végzett tevékenységeket új lendülettel folytatni. Főbb tevékenységeink az elkövetkező időszakra az állandó programjaink folytatása (gyerek-, sérült- és idősprogramok), tematikus képzések, lelki alkalmak biztosítása önkénteseknek és alkalmi tevékenységek szervezése ellátottainknak.

Az idei év eddigi legnagyobb kihívása a csíki arénába kényszerült, tűzkárosult roma közösséggel való foglalkozás. Nemcsak Csík környékéről, hanem távolabbról is várunk új önkénteseket, hiszen heti szinten 25 önkéntes segítsége is elkelne. Az önkéntes munkatáborunkat is szeretnénk megtartani, amire befogadó közösség jelentkezését várjuk.

Fekete Gyöngyvér-Csilla, az önkéntesek koordinátora Marosvásárhelyen

Az írás megjelent a Vasárnap 2021/22-es lapszáma Fókusz rovatának összeállítása részeként.