Felelősségérzés és élmény: bérmálkozók, bérmaszülők vallomásai

0
2166

Pünkösdvasárnapján bérmálást ünnepeltek a szatmárnémeti székesegyházban. Schönberger Jenő püspök 26 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. A jelenlévők közül bérmaszülő és bérmáltak osztják meg gondolataikat az ünnepségről.

Nagy örömömre szolgált jelen lenni vasárnap a bérmálási ünnepségen a szatmári székesegyházban, annál inkább megtisztelő feladat volt az egyik fiatal bérmaszülőjeként ott lenni. Az ünnepnek mindig meg kell adni a módját, ez most sem volt másképp, a székesegyház ünneplőbe öltözött. 

A bérmálás egyik jelképe a felnőtté válás, a fiatal a bérmálás során felnőtté válik az egyház szemében. Felelőséggel tartozunk azért, hogy ezek a fiatalok megtalálják a helyüket az egyházban, a világban. A mi feladatunk példát mutatni, jelen lenni az újonnan bérmált életében. Schönberger Jenő püspök többször is kiemelte szentbeszédében, hogy felelőséggel tartozunk ezekért a fiatalokért, be kell őket fogadni a közösségbe, segíteni kell nekik, hogy megtalálják a helyüket az egyházban. A püspök atya bátorító gondolatokat intézett a fiatalokhoz, szavaival buzdította őket arra, hogy merjék felvállalni a jó Istent, induljanak azon az úton, amelyre meghívta őket, merjenek bátrak lenni és nyitottak arra, hogy megismerjék Jézust és általa az Atyát. Huszonhat fiatal részesült a bérmálás szentségében. A fiatalok örömmel fogadták a Szentlélek ajándékát, tudomásul véve azokat az ígéreteket, melyeket megfogadtak, most már saját felelősségükre. 

Maier Henrietta

Megtiszteltetés, hogy én is teljes jogú tagjává válhattam az egyháznak a bérmálás során, hisz azáltal, hogy megkaptuk a Szentlélek ajándékát, mi is teljesjogú tagjai lettünk ennek a közösségnek. A bérmálásra való felkészülésünk, tekintettel az elmúlt időszakra, nehezebb volt, mint az elmúlt években, de figyelembe véve a helyzetet, mégis különlegesebb volt az eddigieknél.

Hálánkat fejezzük ki Simon Attila plébános-helyettesnek és Garcia Daniel Fernandez káplánunknak, akik segítségünkre voltak a felkészülésben, erre a különleges napra. Az ő útmutatásukkal jutottunk a találkozásig a Szentlélek ajándékával. A hittanórákon bevezettek minket a keresztség alapjaiba és megtudtuk, mit is jelent számunkra a Szentlélek ajándéka.

Számomra fontos szempont volt a bérmaszülő választásnál, hogy aktív tagja legyen az egyháznak és tegyen azért a közösségért, ahol hitét gyakorolja.

A bérmanév kiválasztása számomra nagyon fontos része a Szentlélek felvételének. Azáltal, hogy felvettem Szent Dorottya nevét mint bérmanevet, erős hite által vált számomra példaképpé az életemben.

Bojin Réka

Felelősséggel teljes érzés volt bérmálkozni, mert most már én is felnőtté váltam a keresztény életben, és ez ugyanolyan nagy felelősség, mint az életben való felnőtté válás. A felkészülés ideje alatt minden alkalommal tanultunk valami újat az Istennel való kapcsolatról, ami segített közelebb kerülni hozzá. Bérmakeresztanyámat azért választottam, mert úgy gondolom, hogy ő az életével most is, és a későbbiekben is példát tud mutatni, mi szerint kell felnőtt kereszténnyé váljak. Biztosan tudom, hogyha letérnék erről az útról, ő ott lenne és figyelmeztetne.

            Mekker Evelin

Összességében egy csodálatos és bizonyosan maradandó emlék számomra a bérmálás, amit mosollyal az arcomon fogok felidézni. Izgatottan készültem a bérmálásra, ami néha talán már megütötte a stressz határát. A bérmaszülőmet egyszerűen választottam, családi barátunk, aki az én szívemnek is kedves. A lelkipásztorok mindent megtettek azért, hogy minket a lehető legjobban felkészítsenek a Szentlélek ajándékának befogadására. Hogy mit jelent számomra a bérmálás szentsége, nehéz kérdés, melyre pontos választ is nehéz adni, de tudom és érzem, hogy ez egy jó lépés volt azon a jó úton, ami Isten felé vezet. 

Gittinger Fanni

Nagy öröm volt számomra részesülni a bérmálás szentségében. Magamba fogadva a Szentlélek ajándékait megerősödtem lélekben, azt érzem, hogy a Szentlélek támogatásával minden akadályt legyőzhetek a jövőben. A bérmálással tehát felnőtt lettem az egyház szemében, ami azt jelenti, hogy ezután nekem is példát kell mutatni a nálam fiatalabb ismerőseimnek is, valamint aktív utódja kell legyek az idősebb generációnak.

A bérmálkozásra a hittanórákon való részvétellel készültem, minden alkalommal egyre jobban belemerültem az egyház tanításaiba. A bérmaszülő kiválasztásához fontos szempont volt számomra, hogy életével példát mutasson nekem, valamint az, hogy bármilyen kérdés merül fel bennem, azt bátran megbeszélhessem vele.

Mali Csenge