Drámapályázatot hirdetnek Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója alkalmából

0
1299
A pályázat plakátja. Fotó: Párbeszéd Háza

A magyarországi jezsuiták Párbeszéd Háza a rendalapító Loyolai Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója alkalmából drámapályázatot hirdet ifjúsági (14–18 év) és pályakezdő (18–28 év) kategóriában. A pályázaton kizárólag olyan művek vehetnek részt, amelyek még nem kerültek nyilvános színpadi előadásra. A pályázaton egy pályázó vagy alkotói csoport egy művel vehet részt.

Az egyházi témájú drámák területén jelenleg hiátus uralkodik a magyar színházak világában. Ennek okán a Párbeszéd Háza Teátruma a Szent Ignác-évre egy fiatal alkotókat és alkotóközösségeket megmozgató alkotói pályázattal készül, amelynek eredményeképp reményeik szerint születni fog pár olyan eszmei és kulturális értéket képviselő Szent Ignác-színdarab, ami érdemes lesz a nagyközönség előtti bemutatásra.

Fiatalok tollából származó színdarabokat várnak, amelyek fiataloknak szólnak, őket szólítják meg a saját nyelvükön, a saját érdeklődési körüknek megfelelően, mégis az 500 évvel ezelőtti, de örökérvényű megtéréstörténet üzenetével a középpontban. A pályázati kiírásra két korosztály pályázhat.

Az ifjúsági kategóriában a 14 és 18 év közötti alkotók írásait várják, amelyek írója lehet egyéni pályázó, illetve alkotóközösség. Az alkotóközösségnél nincs létszámkorlát. Örömmel várják iskolai színjátszó körök, osztályközösségek, drámaműhelyek közösségi pályaműveit is. A mű hossza minimum 40, maximum 60 perc lehet. A pályázat beadási határideje 2021. augusztus 31. Az eredményhirdetést 2021. szeptember 17-én tartják.

A pályakezdő kategóriában 18 és 28 év közötti fiatal írók alkotásait várják. A mű minimum 60, maximum 80 perces, egyfelvonásos színmű kell legyen. A pályázat beadási határideje 2021. szeptember 30. Eredményhirdetés 2021. november 5-én lesz.

A szervezők témaötleteket javasolnak: Kalandorból szent – egy megtérés stációi; Találkozásom Ignáccal – egy kortárs szereplő kapcsolata a Szent Ignác-i örökséggel; Álmok és belső utak – a hagyományos, cselekményes formától eltérő, szabad képzettársításokra építő alkotás.

A színpadi adottságok, amit a pályázóknak érdemes figyelembe venni: hagyományos 6×6 m2-es alapszínpad, ami a nézőtér felé 2 méterrel bővíthető. Beadandó pályázati anyagok: tíz soros, rövid szinopszis; az előadás alkotói utasításokkal ellátott szövegkönyve; egy oldalas (A4) cselekményvázlat; egy oldalas (A4) karakterrajz Szent Ignácról, vagy ha nem ő a főszereplő, akkor a főszereplőről.

A pályázati anyagokat a parbeszedhaza@jezsuita.hu e-mail-címre várják. A pályázatokat 5 tagú szakmai bizottság bírálja el, amelynek tagjai: Hidas Judit, Kubik Anna, Meskó Zsolt, Sajgó Szabolcs, Vecsei H. Miklós.

A szakmai bizottság mindkét kategóriában három díjat ítél oda. Az ifjúsági kategória I. díjazottjának pénzjutalma 200 000 Ft, míg a pályakezdő kategória I. díjazottjának pénzjutalma 350 000 Ft. A Párbeszéd Háza Teátruma a győztes művek bemutatására 6 hónapos opciót szerez.

A pályázat léte és a létrejövő művek felhívják a figyelmet az egyházak és a római katolikus vallás magyar kultúrtörténetben játszott szerepére. Jelenkori színházi életünkben megjelenésével hangsúlyozza a pályázat és a művek által felmutatott értékek fontosságát. Reményeink szerint olyan alkotások fognak születni, melyeket nem csak a magyar jezsuitáknál fognak színre vinni és nem kizárólag a Szent Ignác-év keretében, hanem megállják majd a helyüket bármely színpadon.

Forrás/jelentkezés: Párbeszéd Háza