A bíborosi tanács a pandémia következményeiről tárgyalt

0
1252

Online ülésezett a pápa tanácsadó bíborosi testülete. Szó volt a legszegényebbeknek nyújtott támogatásokról. Megvitatták a munkamódszert, amellyel átnézhetik és javíthatják a Római Kúria működését szabályozó új apostoli konstitúció egyes normatív szövegeit.

A járványhelyzet miatt ezúttal is online tartották meg a bíborosi tanács ülését – tájékoztat a Szentszék sajtóterme. A különböző országokból, székhelyükről jelentkeztek be a főpásztorok: Óscar A. Rodríguez Maradiaga, Reinhard Marx, Seán Patrick O’Malley, Oswald Gracias és Fridolin Ambongo Besungu bíboros. A Vatikánból kapcsolódott be Pietro Parolin bíboros államtitkár, Giuseppe Bertello bíboros, Vatikánvárosi Állam Kormányzósága és a Vatikánvárosi Állam Pápai Tanácsa elnöke, továbbá Marco Mellino püspök, a bíborosi testület titkára. Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-házból követte a megbeszélést.

A találkozón a szentatya köszöntötte a főpásztorokat, akik ezután beszámoltak térségeik helyzetéről, különös tekintettel a pandémia gazdasági és szociális következményeire, valamint az egyház elkötelezettségére, az egészség és a gazdasági talpra állás, valamint a rászorulók támogatására. A bíborosi tanács tagjai megvitatták, milyen munkamódszert alkalmazzanak az új apostoli konstitúció életbe lépése után, az egyes normatív szövegek revíziója és javítása céljából. Áttekintették a feldolgozás alatt álló szöveg által nyílt újabb távlatokat is.

A következő találkozót június végére tűzték ki. Mint ismeretes, a Római Kúria reformját szabályozó új apostoli konstitúció egyik fő eleme az egyház szinodalitásának támogatása, a missziós lelkület megvalósítása a Vatikánon belül, valamint a nők jelenlétének növelése a szentszéki szervezetek élén.

Gedő Ágnes, Vatican News