Ennyien vehetünk részt a csíksomlyói búcsún – FRISSÍTÉS

2
14418
Csíksomlyói búcsú (archív fotó)

Főesperesi kerületekre lebontva nyilvánossá vált, hogy hány személy vehet részt a csíksomlyói búcsún. A csíkszeredai lakosokon kívül mintegy 22 ezer zarándok ünnepelhet együtt a csíksomlyói nyeregben (minden zarándoknak kitűzővel kell rendelkeznie), illetve további 15 ezer kitűző készült a csíkszeredaiak számára is, akik személyazonossági igazolvánnyal is részt vehetnek az eseményen. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek 2021./VI. számú körleveléből idézzük a részvétellel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, illetve a résztvevők régiók szerinti eloszlását. FRISSÍTÉS: cikkünk frissült a Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által közzétett technikai tudnivalókkal.

Hálát adunk a jó Istennek, hogy a 2021-es csíksomlyói búcsúnkat a Kissomlyó és Nagysomlyó nyergének Hármasoltáránál tarthatjuk meg. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság május 10-i ülése után feloldották azt az intézkedést, amely lakhelyhez kötötte a vallási rendezvényeken, zarándoklatokon való részvételt. Jelenleg folyamatban van az egészségügyi minisztérium és a kulturális minisztérium közös módszertanának kidolgozása, amely a vallási zarándoklatokon való részvételt szabályozza, ehhez igazodva történik majd a csíksomlyói búcsún való részvétel.

Legfontosabb tudnivalók:

1. nem engedélyezett az autóbusszal szervezett zarándoklat;

2. be kell tartani a közegészségügyi szabályokat: maszk viselése, távolság betartása;

3. ajánlatos, hogy a keresztalják a fertőzésen átesett vagy beoltott személyekből álljanak;

4. a zarándokok csak hivatalos kitűzővel vehetnek részt;

5. a kitűzőket a főesperességeken keresztül kapják meg a plébániák;

6. a keresztalják ne menjenek be a kegytemplomba, hanem a kegytemplom mellett elhaladva tartsanak a nyereg felé;

7. kérjük a lelkipásztorokat, hogy segítsenek a gyóntatásban és áldoztatásban;

8. részletes információkért a főesperesi hivatalokhoz kell fordulni.

Minden zarándoknak (a térségét megjelölő) kitűzővel kell rendelkeznie, ezek a főesperességeken vehetők át. A csíkszeredai hívek személyazonossági igazolvánnyal is részt tudnak venni, de a közösségi hovatartozás érzésének megerősítése érdekében 15 000 kitűző készült számukra is.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala május 22-re önkénteseket keres a búcsú zökkenőmentes lebonyolításához. Részletek/jelentkezés ITT.

Technikai tudnivalók

A polgármesteri rendelet értelmében a búcsú előestéjén, 21-én 22.00 órától szombaton 18.00 óráig lezárják a közúti forgalom előtt a Szék útját, a Nagymező, a Kissomlyó és a Kájoni János utcát, valamint a Nagyrét utcának a Kaufland előtti körforgalomtól a Szék útjáig terjedő szakaszát. Ezeken az utcákon tilos lesz a parkolás is.

A rendelet azt is szabályozza, hogy a gépkocsiforgalom előtt lezárt útszakaszokon tiltott a kereskedelmi tevékenység közterületeken és magánterületeken egyaránt. Csupán ásványvíz árusítható a szokásos termelő részéről, és természetesen kiszolgálhatják a vásárlókat az állandó kereskedelmi engedéllyel rendelkező egységek (üzletek, éttermek). A búcsú napján a zarándokok útvonalának 2 km-es körzetében tilos bármiféle kulturális és sportrendezvény szervezése.

Az áthaladó forgalom a terelőúton kerülheti el a várost. A Székelyudvarhely irányából érkező zarándokok a Baromtér utca mentén, valamint az utca és a vasút közti területen parkolhatnak. A Sepsiszentgyörgy felől érkezők a Brassói út mentén hagyhatják személygépkocsijukat. A Gyergyószentmiklós irányából ide látogató zarándokok járművei számára a terelőút körforgalmától (R.A.R.) a Taploca utcai körforgalomig jelölik ki a parkolókat, és a Gyimesek felől érkezők számára is a terelőúttal való találkozástól a taplocai körforgalomig terjedő szakasz szolgál parkolóként. A Csíkcsomortán felől érkezők a Kájoni János utca csobotfalvi végén, a várost Csíkszentlélek felől megközelítők pedig a Szentlélek utcán, a városbejárathoz közeli szakaszon és a mellékutcákban parkolhatnak.

Kérünk minden zarándokot, hogy felelősségteljesen, a szabályozások ismeretében vegyenek részt a fogadalmi búcsún!

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala

2 HOZZÁSZÓLÁSOK

  1. […] „Hálát adunk a jó Istennek, hogy a 2021-es csíksomlyói búcsúnkat a Kissomlyó és Nagysomlyó nyergének hármasoltáránál tarthatjuk meg. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság május 10-i ülése után feloldották azt az intézkedést, amely lakhelyhez kötötte a vallási rendezvényeken, zarándoklatokon való részvételt. Jelenleg folyamatban van az egészségügyi minisztérium és a kulturális minisztérium közös módszertanának kidolgozása, amely a vallási zarándoklatokon való részvételt szabályozza, ehhez igazodva történik majd a csíksomlyói búcsún való részvétel” –  idéz Kovács Gergely gyulafehérvári érsek körleveléből a Romkat.ro. […]