Bemutatták a templomfelújítási programot Nagyváradon

1
1378

Az erdélyi magyar történelmi egyházak elöljárói Soltész Miklóssal, Magyarország egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával találkoztak május 13-án a nagyváradi római katolikus püspöki palotában.

A magyar kormány még a nagyhéten döntötte el, hogy közel huszonhat milliárd forintot fordít a magyar templomfelújítási programra, amelynek keretében Magyarország területén 1400, az ország határain kívül pedig 400 templom újulhat meg. Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban 219 településen 262 templom megújításához járul hozzá Magyarország kormánya, mindez pedig 3,3 milliárd forintból valósul meg. A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye 751 millió forintos támogatásban részesül, ebből 61 templomot fognak felújítani.

Böcskei László megyés püspök a május 13-iki találkozó elején házigazdaként köszöntötte a vendégeket, majd az államtitkár ismertette a magyar kormány által elindított, 26 milliárd forintos kerettel rendelkező templomfelújítási programot. A tanácskozáson, amelynek első – nem nyilvános – része a díszteremben zajlott, részt vett Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere is.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Böcskei László nagyváradi püspök örömét fejezte ki, hogy Isten segítségével hosszabb idő után ismét sikerült olyan tartalmas találkozót szervezni, amely a közösségi élet épülését és megerősítését szolgálja.

A tárgyaláson az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetői mellett magas rangú hazai és magyarországi kormánytisztségviselők is részt vettek, annak jelzéseként, hogy a politikai szféra képviselői figyelemmel követik az egyházak tevékenységeit, támogatják a közösségek javát szolgáló kezdeményezéseket.

A Nagyváradi Egyházmegye főpásztora megköszönte a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök mindenkori támogatását, amely által erősödik a szülőföldi jelenlétünk, javul az életminőségünk és nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. Tánczos Barna az erdélyi magyarok nevében mondott köszönetet a támogatásért.

Soltész Miklós reményét fejezte ki, hogy a járvány lecsengése után az elmaradt programok újraindulhatnak, hiszen mindannyiunk közös ügye a magyarság megmaradása, a magyar-román kapcsolatok ápolása és a békés együttélés. Az államtitkár rámutatott arra is, hogy a jelenlevő Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterként a teremtett világért is felel, így tevékenysége az egyházi élettel is kapcsolatba hozható. Azt is kiemelte a magyar kormány képviselője, hogy az elmúlt évtizedben szerte a Kárpát-medencében pozitív értelemben megváltozott a politikai viszony a szomszédos államokkal, népekkel. A magyar kormány az egyházi vezetőkkel és más közéleti szereplőkkel együtt dolgozik azon, hogy a magyar-román jó viszony megvalósuljon és megmaradjon.

Forrás: varad.org

1 HOZZÁSZÓLÁS