Szakszerű lepedékeltávolítási módszerek

0
1011
Fotó: Pixabay. Árulkodó jelek esetén érdemes akár helyben egy röntgenfelvételt készíteni és alaposan kiértékelni a klinikai és röntgenképet.

A szakszerű és otthoni lepedékeltávolítási módszerek célja közös: minél kevesebb érett lepedék maradjon a fogakon és a fogínyen, ezáltal csökkentve a fogszuvasodás és fogágybetegség kialakulásának esélyét. Bár az otthoni és professzionális technikák bizonyos mértékben hasonlóak és kiegészítik egymást, a két módszer között lényeges különbségek vannak.

A szakszerű lepedékeltávolítás, más kifejezéssel professzionális fogászati tisztítás vagy higiénizálás egy fogorvos vagy dentálhigiénikus szakember által végzett, hangsúlyosan megelőző jellegű orvosi beavatkozás, aminek célja a fogak, a fogíny és más szájüregi képletek egészségének hosszú távú megőrzése. Bár az otthoni és professzionális technikák bizonyos mértékben hasonlóak és kiegészítik egymást, a két módszer között lényeges különbségek vannak. A szakszerű lepedékeltávolítást egy szakember végzi, akinek felkészültsége és eszközei által sokkal jobb hozzáférése és rálátása van a szájüregi képletekre, mint bárkinek a saját fogaira és foghúsára az otthoni fogmosás és tisztítás során.

Egy tisztességes professzionális tisztítás lepedékfestéssel kezdődik, amelynek segítségével egyértelműen láthatóvá válik az a lepedékmennyiség, amit az otthoni fogmosással és egyéb tisztítási módszerekkel nem sikerült a fogakról és a foghúsról eltávolítani. Ez egy egyszerű színezési módszer, aminek segítségével bárki könnyen megtudhatja, hogy mennyire mossa otthon hatékonyan a fogait. Ugyanakkor egy nagyon hasznos eszköz a szakember számára, mert megmutatja, hogy milyen területeken és mit kell eltávolítani. A modern lepedékfestő eszközök különböző színekre festik a friss (pár órás vagy egy-két napos), illetve érett (többnapos, -hetes, -hónapos) lepedéket. A színkódolás által nyújtott információk alapján a szakemberek egyénre szabott otthoni fogtisztítási technikákat tudnak megtanítani a pácienseknek.

A lepedékfestés könnyen megvalósítható elrágható tabletták segítségével, akár otthon is. Fogorvosi rendelőkben a tabletták mellett egyéb lepedékfestési módszerek is adottak, például ecset segítségével felvihető folyadék vagy gél. Drogériákban készen feloldott lepedékfestő folyadék is megvásárolható, otthoni használatra. Akármilyen lepedékfestési módszert is választunk, a lényeg, hogy a festékanyag minden felülettel kapcsolatba kerüljön, akár többször is, hogy a lehető leghitelesebb képet nyújtsa az egyén szájhigiéniai állapotáról.

A szakszerű higiénizálást végző fogorvosnak számos eszköz és technika áll a rendelkezésére, amelyek segítségével a szájüreget lepedékmentessé tudja varázsolni. A legegyszerűbb módszer az elektromos fogkeféhez hasonló, forgófejű körkefézés. Egy nagyobb sebességű körkefe és különböző tisztítóképességű speciális fogkrémek segítségével könnyen el lehet távolítani a sima felületeken és fognyakban felgyűlt lepedék nagy részét. Ugyanezzel az eszközzel, egy polírozófejjel és a legkisebb szemcsenagyságú fogkrémmel a fogakat teljesen fel lehet fényezni, ami által nagyban késleltethető az újabb lepedékréteg lerakódása. A körkefés módszernél lényegesen hatékonyabb az air-flow eszköz használata. Ennek a módszernek a lényege, hogy magas nyomású víz és levegő keveredik iparilag előállított, a szájüregi képleteket nem károsító, nagyon kicsi szemcsenagyságú ásványi sóval, és egy jól irányítható fej segítségével képes a lepedéket eltávolítani a legkevésbé hozzáférhető helyekről is.

A már elkövesedett lepedék, a fogkő teljes mértékű eltávolítása ugyancsak a fogorvos feladata. A fogkő-eltávolítás megvalósítható ultrahangos vagy kézi eszközök segítségével, az íny felett és alatt egyaránt. Ilyen beavatkozás során étel, ital vagy dohányfüst okozta elszíneződések is jelentősen csökkenthetőek vagy teljesen megszüntethetőek. Fontos tudni, hogy a fenti módszerek egyike sem károsítja a fogzománcot. Akiknek érzékenyebbek a fogaik a hideg vízre, kérhetik, hogy a legérzékenyebb fogcsoportjaikat érzéstelenítsék. A szakszerű tisztítások lehetőséget teremtenek, a teljes lepedéktelenítésen túl, a szájüreg összes képletének átvizsgálására, a kezdeti szuvasodások és fogágybetegség korai diagnózisára. Meg lehet vizsgálni az összes fogat, a régi tömések és fogpótlások széli záródását, fel lehet mérni a fogíny állapotát, szükség esetén parodontális méréseket lehet végezni. Árulkodó jelek esetén érdemes akár helyben egy röntgenfelvételt készíteni és alaposan kiértékelni a klinikai és röntgenképet. Dohányzó paciensek esetén nem árt pár másodpercet daganatos képletek vagy daganatmegelőző elváltozások felkutatására is szánni.

A higiénizálás által a szájüreget és annak minden képletét egy szinte ideális állapotba lehet emelni, amit érdemes minél hosszabb ideig fenntartani alapos otthoni lepedéktelenítéssel. A szakemberek egybehangzó véleménye az, hogy félévente érdemes egy alapos professzionális higiénizáláson átesni.

Dr. Hajdú László-Imre