Nagyszülők és idősek világnapja: idén először

0
1821

„Én veletek vagyok mindennap” (Mt 28,20) – ez a nagyszülők és idősek világnapjának témája, ezzel fejezi ki az egyház az idősek iránti tiszteletét, különösen a mostani nehéz, pandémiás időben. A Világiak, Család és Élet Dikasztériuma közzétette a július 25-én esedékes világnap témáját, amelyet a szentatya választott Máté evangéliuma alapján.

Én veletek vagyok mindennap: ez olyan ígéret, amely a közelséget és a reményt hozza el fiataloknak és időseknek. Nemcsak az unokák és a fiatalok hivatottak jelen lenni az idősek életében, hanem a nagyszülők, az idősek is vegyenek részt az evangelizáló küldetésben, hirdessék az igét, tanítsák meg imádkozni az ifjabb nemzedéket, neveljék őket a hitre. Fontos, hogy a nagyszülők találkozzanak az unokákkal és az unokák találkozzanak a nagyszülőkkel, mert ahogy Joel próféta mondja, a nagyszülők unokáik előtt fognak álmodni, nagy kívánságaik lesznek, a fiatalok pedig erőt merítenek a nagyszülőkből, profetizálva haladnak előre.

A világnap megünneplését segítendő az illetékes vatikáni dikasztérium június közepétől lelkipásztori segédanyagot tesz majd közzé a helyi egyházak és társulatok számára az interneten.

Ferenc pápa január 31-én az Úrangyala elimádkozása után utalt rá, hogy február másodika Jézus bemutatásának ünnepe, amikor Simeon és Anna, mindketten idősek, a Szentlélektől megvilágosodva, felismerték Jézusban a Messiást. A Szentlélek az idősekben ma is a bölcsesség gondolatait és szavait éleszti fel: hangjuk azért értékes, mert Isten dicsőségét énekli és őrzi a népek gyökereit – hangsúlyozta Ferenc pápa, hozzátéve: „Az idősek arra emlékeztetnek minket, hogy az öregség ajándék és hogy a nagyszülők a nemzedékeket összekötő láncszem, hogy átadják a fiataloknak az élet és a hit tapasztalatait. A nagyszülőkről olykor elfeledkeznek, mi pedig elfelejtjük a gyökerek megőrzésének és továbbadásának gazdagságát” – mondta a pápa. „Február másodika éppen a nagyszülők és unokák találkozásának az ünnepe” – mondta Ferenc pápa, majd ezt követően jelentette be: „Elhatároztam, hogy megalapítom a nagyszülők és idősek világnapját, amelyet az egész egyházban minden évben július negyedik vasárnapján tartunk, közel Szent Joachim és Szent Anna, Jézus nagyszülei liturgikus emléknapjához (ami július 26-án esedékes).

Gedő Ágnes, Vatican News