Teológiai végzettek tapasztalatai

2
1718
Fotó: Theologiae Alumni Facebook-csoport

A BBTE Római Katolikus Teológia Kar Alumni (azaz a végzettek) közössége szervezett online előadást május 5-én, amelyre a kar végzős hallgatóit hívták és várták, de a felkínált téma iránt érdeklődők számára is nyitott az alkalom. Az első Alumni-est meghívottja Gnándt Zoltán volt, aki a román oktatási rendszerről beszélt, erről adott tanácsot az érdeklődőknek.

A BBTE teológia karának végzettjeit a közelmúltig Holló László egyetemi tanár tartotta számon, tőle a kapcsolattartói szerepkört András Szabolcs, a kar végzettje s jelenlegi oktatója vette át. Eddig is foglalkoztatta a gondolat, hogy fennmaradjon a közösség a diplomaszerzés után is. Ebben segítségére van, hogy egyetem új vezetősége szeretne nagyobb hangsúlyt, jelentőséget adni az Alumni-ügynek. A végzettek közösségének összetartása, a kapcsolattartás, szakmai segítségnyújtás céljából indult az az egyelőre online kezdeményezés, amelynek keretében végzettek osztják meg tapasztalataikat az èrdeklődőkkel. Elsőként Gnándt Zoltán vállalkozott e feladatra.

Gnándt Zoltán 2001-ben végzett teológia és történelem szakon, majd a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Líceum történelemtanára, Szatmár megye tanfelügyelőhelyettese volt, jelenleg a szatmári Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója. Előadása témája a romániai oktatási rendszer volt, különösen azon vonatkozásai, amelyekkel egy pályakezdő találkozik.

Gnándt Zoltán elmondta a jelenlévő egyetemistáknak és érdeklődőknek, hogy az egyetem alapképzést ad, amit majd az ember ki kell egészítsen saját folyamatos felkészülésével, ezért folyamatos, folytonos tanulásra és kitartásra van szükség az egyetem elvégzése után is.

Jó kiindulópont lehet a tanfelügyelőségek, iskolák és a minisztérium honlapjainak figyelése, a tanügyi törvény, rendelkezések elolvasása. A rendszer sajátossága, hogy a tituláris tanár pozícióját védi, ezért törekedni kell a sikeres vizsgára, illetve élni kell a szabad helyek elfoglalásának lehetőségével. Az előadó hozzáfűzte, hogy a címzetes álláson túl is van élet, azaz érdemes megpályázni a szabadon maradó órákat, tanári helyeket. A pályakezdők számára fontos tanács, hogy legyenek tudatában küldetésük jelentőségének, ennek megfelelő viszonyt alakítsanak ki az iskola vezetőségével, személyzetével és a diáksággal.

A bemutatót számos személyes példa tette érdekessé és kézzelfoghatóvá a hallgatóság számára. Végül a kérdések megválaszolására került sor, amelyek főleg a titularizálási vizsga menetét és a katedrák témáját érintették.