A Vatikáni Múzeumban 2021 is Raffaello jegyében telik

0
1955
Raffaello: Az athéni iskola

Ha a pandémia lehetővé teszi, nem állnak meg a centenáriumi programok Raffaello halálának ötszázadik évfordulója alkalmából – erősítette meg a Vatikáni Múzeum igazgatója, Barbara Jatta. 2021 szeptemberére nemzetközi tanulmányi konferenciát terveznek. A járvány ellenére sem állt le tehát a Vatikáni Múzeum tevékenysége, noha a megszorítások miatt többször kellett bezárni a kapukat a látogatók előtt. Május 3-tól ismét föl lehet keresni a világ egyik legkeresettebb múzeumegyüttesét.

A Vatikáni Múzeum fokozaton nyit majd a megfelelő óvatossági intézkedések betartása mellett. Az olasz kormányrendelet előírásai szerint május első hétfőjétől nyithat a Vatikáni Múzeum is, amely tavaly óta háromszor zárt be a járvány miatt. Világos és szigorú rendszabályokat írnak elő a látogatóknak, akiknek mindenekelőtt interneten kell foglalni időpontot a Vatikáni Múzeum honlapján a látogatáshoz. A kötelező bejelentkezés után három fontos lépés következik: pontosan be kell tartani a belépési időpontot, szájmaszkot kell viselni, és megtartani az egy méternél több távolságot. Az új normákat és a látogatás menetére vonatkozó információkat angol, spanyol, német, francia és olasz nyelven naprakészen találhatják a múzeum hivatalos honlapján.

Barbara Jatta a Vatikáni Rádiónak az idei Raffaello-kezdeményezésekről beszélt, amelyek a tavaly kezdődtek. 2020 februárjában a Szixtusz-kápolnában mutatták be a Raffaello-falikárpitokat. Új megvilágítást kapott a Vatikáni Képtár nyolcadik terme a restaurált falikárpitokkal, illetve a Raffaello három korszakát bemutató táblaképekkel, melyek antik kereteket kaptak. A tavaly áprilisra tervezett Raffaello-konferenciát idén szeptemberben szeretnék megtartani vagy személyes, vagy online jelenléttel. Az igazgatónő hozzátette, hogy lesznek még újdonságok, de ezeket egyelőre titokban tartják, majd később hozzák nyilvánosságra. Ahogy az elmondottakból is kitűnik, a Vatikáni Múzeum falai között a pandémia idején sem állt le a munka. Köszönhető ez annak, hogy a vatikáni dolgozókat beoltották, ezért biztonságban végezhetik feladataikat. Az elmúlt hónapokban tovább fejlesztették a digitális részleget, fontos remekműveket restauráltak, köztük a negyedik Raffaello-stanzát, a Konstantin-freskót, amit hamarosan lelepleznek a nagyközönség előtt.

A Vatikáni Múzeum vezetősége arról tájékoztat, hogy május 3-tól a Vatikáni Kertekbe is várják a látogatókat. Figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy elrendelhetik azoknak az eltávolítását a múzeumból, akik nem tartják be az előírásokat és ezzel mások egészségét veszélyeztetik.

Gedő Ágnes / Paolo Ondarza, Vatican News

MEGOSZTÁS