Vallásturisztikai osztályba hirdet felvételit a nagyváradi Szent László-líceum

0
2137
Fotó: varad.org

Országos szinten öt alatt van azon iskolák száma, ahol vallásturisztikai szervezői képesítést lehet szerezni, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum pedig ezen tanintézmények egyike, egyedüliként a megyében. A Szent László-líceum vallásturisztikai képzést kínál azon fiataloknak, akik szeretik a történelmet, a régmúlt idők legendáit, szeretnek utazni és szívesen tanulnak idegen nyelveket.

Az elmúlt években Nagyvárad gazdasága egyik legdinamikusabban fejlődő ágazatának a turizmus bizonyult. A statisztikai kimutatások szerint ebben az időszakban megháromszorozódott az ideérkező látogatók száma, és Nagyvárad az egyetlen olyan város Romániában, melynek az idegenforgalma meghaladja a lakosok számát. Ezen belül is különösen dinamikusan fejlődő szektor lett a vallási turizmus, hiszen rengeteg minden történt az utóbbi időben ebből a szempontból: megújult a püspöki palota kertje és nemsokára megnyílik a látogatóközpont; a várban pedig megtekinthető az egykori székesegyház maradványa, mellette Szent László megjelölt sírjával. Vannak tehát olyan helyek, ahova el lehet zarándokolni.

Az említett tendenciára alapozva, és azon fiatalok számára, akik szeretik a történelmet, a régmúlt idők legendáit, szívesen tanulnak idegen nyelveket, szívesen utaznak, a Szent László-líceum vallásturisztikai képzést kínál. A szakra felvételivel lehet bejutni. Május 24–25. között lehet beiratkozni az iskola titkárságán (Partenie Cosma utca 5. szám, Nagyvárad). A jelentkezők vigyék magukkal a beiratkozási lap mellékletét, amit a jelenlegi iskolájuk titkárságán kell kérjenek, a születési bizonyítványuk másolatát és személyi igazolványukat. A szóbeli interjút és a jeggyel értékelt írásbeli próbát május 26–28. között tartják, eredményt május 30-án hirdetnek.

A leendő kilencedikesek idegen nyelveket – angol, német és olasz –, turisztikai szaktantárgyakat, főleg humán jellegű tantárgyakat, teológiát tanulhatnak majd heti több órában, mindezt egy hét turisztikai gyakorlattal fűszerezve. Érettségizni román nyelv és irodalomból, magyar nyelv és irodalomból, történelemből és földrajzból kell majd. Az érettségi diplomán kívül a végzősök vallásturisztikai szervezői képesítést kaphatnak, amellyel az iskola befejezése után elhelyezkedhetnek mint idegenvezető, turisztikai központi asszisztens, információs irodai referens, recepciós, szociális központi asszisztens. Másik lehetőség a tanulmányok egyetemi szinten való folytatása a vallás és szociológiai tudományok, turisztikai vagy menedzsment tudományok, történelem, bölcsészet, szolgáltatások és turizmus gazdasági irányvonal mentén.

További információt a 0359-411-121-es telefonszámon kaphatnak.

Forrás: varad.org