Világszerte 34 millió embert fenyeget éhínség

A karitatív szervezetek sürgős segítséget kérnek

0
1272
34 millióan súlyos élelmiszerhiánnyal és az éhínség veszélyével néznek szembe. Illusztráció: Caritas Internationalis

Idén 79 országban körülbelül 270 millió ember számára nem biztosított a megfelelő élelmiszer-ellátás; közülük 34 millióan súlyos élelmiszerhiánnyal és az éhínség veszélyével néznek szembe. A Nemzetközi Katolikus Migrációs Bizottság (International Catholic Migration Commission, ICMC) erről szóló közleményét a Fides nemzetközi katolikus hírügynökség ismertette április 21-én.

E vészhelyzet kezelésére az ICMC – csatlakozva több mint 260 civil és egyházi szervezet áprilisban közzétett közös felhívásához – a már meglévő segélyalapok 5,5 milliárd dollárral való kiegészítését javasolja, valamint globális tűzszünetre szólít fel az éhínség és a további halálesetek megelőzése érdekében. 2019 óta drámai módon súlyosbodott a helyzet a fegyveres konfliktusok, az éghajlatváltozás és a szegénység együttes hatása miatt – olvasható a közleményben. Az összetett helyzet következményeit súlyosbította a Covid-19-járvány, amely megmutatta, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek és a szegénység hogyan befolyásolja a világ nagy részén a népesség élelmiszerhez való hozzáférését. A járvány számos országot tett kiszolgáltatottá az élelmiszer-ellátás biztonságát is érintő gazdasági válsággal szemben.

„Mindennap tanúi vagyunk egész népcsoportok szenvedésének, ugyanakkor ellenálló képességének is Jemenben, Afganisztánban, Etiópiában, Dél-Szudánban, Burkina Fasóban, a Kongói Demokratikus Köztársaság területén, Hondurasban, Venezuelában, Nigériában, Haitin, a Közép-afrikai Köztársaságban és Ugandában” – olvasható abban a nyílt levélben, amit több mint 260 humanitárius civil és egyházi szervezet közösen intézett a világ vezetőihez áprilisban.

„Az emberi cselekedetek vezetnek élelmiszerhiányhoz és éhínséghez, és cselekedeteink képesek megakadályozni a legsúlyosabb károkat. Mindannyiunknak szerepet kell vállalnunk ebben, de önöknek, mint politikai vezetőknek és állami tisztségviselőknek, kiemelt felelősségük van” – áll a levélben, amit többek között a Nemzetközi Caritas (Caritas Internationalis) és több helyi karitász képviselői is aláírtak, de csatlakoztak hozzá iszlám és buddhista segélyszervezetektől is. „Arra szólítjuk fel önöket, biztosítsanak további 5,5 milliárd dollárt a sürgős élelmiszersegélyek fedezésére, segítséget nyújtva több mint 34 millió éhezés fenyegette lánynak és fiúnak, nőnek és férfinak világszerte.”

A levélben emlékeztettek arra, 2020 márciusában az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres globális tűzszünetre szólított fel a Covid-19-járvány elleni küzdelem érdekében. Erre válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa állásfoglalást tett közzé a világjárvány elleni küzdelem „humanitárius szakaszának” támogatásáról.

A Biztonsági Tanács állásfoglalását számos civil szervezet és a világ vezetői, köztük Ferenc pápa is támogatja.

Forrás: Magyar Kurír (fordította Szalontai Anikó; a Fides hírügynökség és az International Catholic Migration Commission nyomán)